Kosmulje – od grma do marmelade

ByAna Koren

4. maja, 2023 ,

Kosmulje – od grma do marmelade

Kosmulje so majhni, ​​kiselkasti sadeži, ki so zelo priljubljeni. Običajno so rdeče ali rumene barve in imajo tanko kožo, ki je prekrita z majhnimi dlačicami.

Kosmulje so dokaj enostavne za gojenje. Rastline so trpežne in prenesejo tudi hladnejše podnebje. Običajno jih posadimo v jeseni ali zgodaj spomladi, v dobro odcedno zemljo, ki ima pH vrednost med 6 in 7. Rastline posadimo na razdalji 1,5 do 2 metra drug od drugega.

Kosmulje potrebujejo sončno lego in dovolj vlage. Za boljši pridelek jih je priporočljivo gnojiti z organskimi gnojili in obrezovati, da se spodbudi rast mladih poganjkov. Rastline začnejo običajno roditi v drugem ali tretjem letu po sajenju.

Kosmulje so dovzetne na nekatere bolezni in škodljivce, zato je pomembno, da jih redno pregledujemo in po potrebi zdravimo. Ko so plodovi zreli, jih zaradi trnja pobiramo s previdnostjo.

Kosmulje se pogosto uporabljajo za pripravo marmelad, želejev, sokov in kompotov, saj so kiselega okusa in imajo obilo pektina, ki pomaga pri želiranju.

Tu je nekaj idej, kako lahko porabite pridelek:

Marmelada in želeji: Kosmulje so odlične za pripravo marmelade in želejev.

Sokovi: Lahko jih stisnemo in naredimo okusen sok, ki ga lahko popijemo svežega ali uporabimo kot osnovo za koktajle ali smoothieje.

Kompoti: Lahko jih kuhate skupaj z drugim sadjem in jih uporabite za pripravo okusnih kompotov.

Dodatki k drugim jedem: Lahko jih uporabite kot dodatek k drugim jedem, na primer kot okras ali za dodajanje kislosti jedem, kot so meso in ribe.

Zamrzovanje: Če imate preveč kosmulj za takojšnjo uporabo, jih lahko zamrznete za kasnejšo uporabo.

Ne glede na to, kako se odločite uporabiti svoj pridelek, bodo kosmulje vašim jedem zagotovo dodale edinstven okus in pridih kisline.

Foto: Pixabay