Kozarci za začimbe, mesta v kuhinji z največ bakterijami

ByAna Koren

6. februarja, 2023
Začimbe [Foto: Pexels]

Kozarci za začimbe, mesta v kuhinji z največ bakterijami

Nedavna študija je pokazala, da kozarci, v katerih hranimo začimbe, spadajo med mesta v kuhinji, kjer je največ patogenov. Ameriško ministrstvo za varnost hrane in inšpekcijo ministrstva za kmetijstvo je naročilo študijo, s katero naj bi ugotovili razširjenost in stopnjo navzkrižne kontaminacije na različnih kuhinjskih površinah med pripravo obrokov.

Ocenjuje se, da se vsak peti primer bolezni, ki se prenaša s hrano, pridobi doma. Ni pa točno znano, kako se patogeni prenašajo v kuhinjskem prostoru med pripravo obroka, piše GMA.

(Patogeni so mikroorganizmi, kot so bakterije in virusi, ki povzročajo bolezni.)

Znanstveniki so 371 subjektom naročili, naj skuhajo puranje polpete, ki vsebujejo neškodljiv virus MS2, nato so vzorčili površine v njihovih kuhinjah.

Najbolj onesnaženi so bili kozarci z začimbami

Ugotovili so, da ima 48 odstotkov posod z začimbami mikroorganizme iz purana, kar kaže na navzkrižno kontaminacijo z MS2. Posode z začimbami so imele v primerjavi z drugimi kuhinjskimi površinami največjo koncentracijo MS2.

Ko so sodelujoči pripravili obrok, so strokovnjaki vzeli brise iz 12 prostorov v kuhinji. Vključno s kuhinjskimi pripomočki in površinami za pripravo hrane. Brise so nato prepeljali v mikrobiološki laboratorij Državne univerze Severne Karoline, kjer so izvedli detekcijo MS2.

Vse kuhinje so bile pred poskusom razkužene z 10-odstotno raztopino belila. Pred vstopom preiskovanca v kuhinjo so vzeli kontrolni bris s površine blizu pomivalnega korita, da bi zagotovili, da kuhinjsko okolje ni kontaminirano in da ni sledi MS2.

Namig – posode za začimbe redno pomivajte

Analiza brisov je pokazala, da je v večini primerov število vzorcev, ki so kazali na kontaminacijo z MS2, znašalo okoli 20 odstotkov. Izjema so bile posode z začimbami, pri katerih je 48 odstotkov vzorcev pokazalo navzkrižno kontaminacijo z MS2.

Znanstveniki verjamejo, da so kozarci za začimbe tako nagnjeni k invaziji patogenov, ker jih ljudje preprosto ne čistijo toliko, kot bi morali; se pravi, da so bolj osredotočeni na pomivanje delovnih površin, kuhinjskih pripomočkov in na primer ročajev omar.

Raziskava z naslovom Cross-Contamination to Surfaces in Consumer Kitchens with MS2 as a Tracer Organism in Ground Turkey Patties , je bila objavljena v Journal of Food Protection.

Foto: Pexels