KPK odzivna ali počasna? Trajanje med naznanitvijo in začetkom preiskave Premierja Goloba vzbuja vprašanja

ByAna Koren

21. novembra, 2023 , ,
Premier Robert Golob [Foto: Vlada RS/Žan Kolman/KPV]

KPK odzivna ali počasna? Trajanje med naznanitvijo in začetkom preiskave Premierja Goloba vzbuja vprašanja

V ponedeljek je odjeknila bombastična novica, ki je pretresla politično sceno v državi. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je napovedala začetek preiskave zoper premierja Roberta Goloba zaradi resnih sumov kršitve integritete. Razlog za to preiskavo je povezan z domnevno nedovoljenim izvajanjem pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

Kritiki so hitro opazili, da je Tatjana Bobnar ob Golobu s pritožbami seznanila že decembra prejšnjega leta. Slednje je sprožilo dvome, ali je šlo za zavlačevanje postopka. Mnogi so začeli dvomiti v sposobnost Golobove vlade. Omenili so celo, da bi bilo treba premiera zamenjati s svežim obrazom.

Predsednik največje opozicijske stranke, Janez Janša, je takoj podal svoje mnenje o preiskavi KPK. Po njegovem prepričanju gre za začetek odstavljanja premierja Roberta Goloba. “Kar se dogaja, je odstavljanje premierja Roberta Goloba,” je izjavil Janša. Dodal je, da je KPK že od začetka “instrument tistih, ki na levi strani postavljajo in odstavljajo vlade.” Njegova primerjava s političnimi dogodki iz leta 2011, ko je vlada Boruta Pahorja odstopila, kaže, da smo morda pred resno politično krizo.

David Lapornik, namestnik predsednika KPK, je zanikal vse očitke

Kritika na račun počasnosti postopanja KPK ni izostala, saj je bila komisija seznanjena z očitki o političnih pritiskih že prejšnje leto. David Lapornik, namestnik predsednika KPK, je zanikal vse očitke. Poudaril je, da delujejo profesionalno, strokovno in brez zunanjih pritiskov. Po njegovih besedah so vse vlade, ki so doslej odstopile zaradi ugotovitev komisije, to storile na podlagi pravnomočnih ugotovitev komisije, ne pa zgolj zaradi uvedbe preiskave. Dodal je, da bi morale biti za kršitve integritete jasno določene sankcije.

Očitki Tatjane Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, Boštjana Lindava, se ujemajo v tem, da sta obtožila predsednika vlade brutalnega vmešavanja v kadrovanje policije. To, da se njune navedbe ujemajo in da obstajajo dokazi, je vzbudilo vprašanja o tem, zakaj je bil postopek tako dolgotrajen in zakaj bi bila zadeva morda zamolčana, če ne bi bila izpostavljena s strani “globoke države.”

Vse to skupaj pušča sledi resnega političnega pretresa v državi, medtem ko javnost in politiki iščejo odgovore na številna vprašanja. Vprašanja pa se nanašajo na integriteto v politiki in na vlogo KPK v političnih dogodkih.

vir; Foto: Vlada RS/Žan Kolman_KPV ; Portal24