KPK proti premierju Golobu sprožila preiskavo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je začela preiskavo v zadevi, ki se nanaša na predsednika vlade Roberta Goloba. Preiskava je bila sprožena na podlagi prijave, ki so jo prejeli decembra 2022. KPK je po pregledu dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev ugotovila sum kršitve integritete v skladu s protikorupcijsko zakonodajo, kar je privedlo do uvedbe preiskave.

Kot so povedali predstavniki KPK-ja, se postopek nadaljuje glede na prijavo, medtem ko se še preverja del očitkov. Končna odločitev o morebitnih kršitvah bo znana šele po nadaljnjem poteku preiskave. Osebi, zoper katero je usmerjena preiskava, so zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, vključno z možnostjo pojasnitve svojih dejanj. Več informacij o zadevi bo na voljo po zaključku postopka.

Premier Golob je bil uradno obveščen o uvedbi preiskave s strani KPK-ja. Iz njegovega kabineta so sporočili, da bo premier predstavil vse relevantne dejstva in “predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume.”

Zadeva izvira iz prijave, ki jo je nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar podala KPK-ju decembra prejšnjega leta. Bobnar je tedaj tudi odstopila s položaja notranje ministrice, pričevanje pa je ponovila pred preiskovalno komisijo Državnega zbora, ki preiskuje politične pritiske na delo policije in drugih državnih organov. Trdi, da je premier Golob izvajal politične pritiske, kar je pripeljalo do njenega odstopa.

Odzivi

Prvak Stranke demokratske stranke (SDS) Janez Janša je v odzivu na uvedbo preiskave s strani KPK-ja dejal, da gre za odstavljanje premierja Goloba. Po njegovem mnenju je KPK že od začetka delovala kot orodje levičarskih političnih sil, ki vplivajo na sestavo in odstavitev vlad. Janša sicer meni, da je Slovenija trenutno na pragu resne politične krize, ki spominja na obdobje vladanja Boruta Pahorja leta 2011. Po njegovem mnenju je bila takratna vlada nesposobna, podpora vladi je padala, kar je pripeljalo do predčasnih volitev.

Ne trdim, da je v tej preiskavi kar koli narobe oziroma da se preiskuje nekaj, česar ni vredno preiskovati, moti pa dejstvo, da gre za prijavo izpred enega leta in da je bila zdaj sprejeta odločitev o uvedbi preiskave.

Janez Janša

Poslanka in podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič je za STA povedala, da uvedba preiskave nakazuje, da so bila pričevanja nekdanje notranje ministrice Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pred preiskovalno komisijo DZ-ja verodostojna. Na vprašanje o morebitnih posledicah za premierja po uvedbi preiskave KPK-ja je odgovorila: “Pustimo se presenetiti.”

Očitki, ki jih je KPK izrazil glede nepojasnjenega izvora dela premoženja predsednika SDS-a Janše, so v preteklosti vodili k odstopu druge Janševe vlade, ko so vsi koalicijski partnerji razen NSi-ja zapustili vlado.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je poudaril, da pričakuje, da bodo vsi pristojni organi in vpleteni jasno pojasnili zadeve. Glede pojasnil, ki jih pričakujejo od predsednika vlade, je izpostavil pomen enakosti pred zakonom.

Predsednica SD-ja in podpredsednica vlade Tanja Fajon je izrazila podporo neodvisni preiskavi KPK-ja, pričakuje pa, da bo preiskava potekala brez motenj, dokler ne bo končana. Minister za gospodarstvo Matjaž Han (SD) meni, da preiskava ne bo ogrozila delovanja koalicije.

V Levici poudarjajo pomen neodvisnega dela KPK-ja. Pozvali so k čakanju na rezultate preiskave, preden se oblikujejo zaključki. Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev Levice, je izpostavil, da so očitki o političnih pritiskih na policijo zaskrbljujoči. Vatovec je poudaril, da dokler gre le za očitke, je pomembno, da se sliši tudi druga stran zgodbe.

vir Foto: Vlada RS/Žan Kolman; Portal24