Kralj Charles prestal operacijo prostate in se “dobro počuti”

Kralj Charles Foto: Zajem zaslona

Kralj Charles prestal operacijo prostate in se “dobro počuti”

Britanski kralj Charles je uspešno prestal operacijo povečane prostate in se po njej počuti dobro, je sporočila Buckinghamska palača. Kralja Charlesa so v petek zjutraj opazili, ko je vstopil v londonsko kliniko, v spremstvu kraljice Camillo. V isti bolnišnici so že skrbeli za valižansko princeso po njeni abdominalni operaciji.

Kraljica Camilla je istega dne ob 15.10 zapustila zasebno bolnišnico. Videti je bila dobre volje, ko se je nasmehnila novinarjem, preden je sedla v svoj avto. Po besedah palače je bil načrtovani poseg izveden brez zapletov. Vse kaže, da se Charles dobro počuti.

V petek je kralj Charles vzel čas tudi za obisk svoje snahe Kate. Kate je že 11. dan v bolnišnici, in sicer po uspešni veliki operaciji prejšnji teden. Kljub temu ni znano, koliko časa bo Charles še ostal v bolnišnici.

Buckinghamska palača je pred tem sporočila, da je bil kralj “sprejet v londonsko bolnišnico na načrtovano zdravljenje”. V sporočilu za javnost je sam Charles izrazil veselje, da se je novica o njegovi operaciji razširila in da je prispevala k ozaveščenosti o tej zdravstveni težavi.

“Njegovo veličanstvo se želi zahvaliti vsem, ki so med tednom izrazili dobre želje, in je vesel, da njegova diagnoza pozitivno vpliva na ozaveščenost o javnem zdravju,” je sporočila palača.

Kraljeva družina običajno ne razkriva podrobnosti o boleznih svojih članov. Kralj Charles pa je bil pripravljen deliti svoje stanje, da bi moške s podobnimi simptomi spodbudil k pregledu. Kot odziv na njegovo odprtost je Nacionalna zdravstvena služba (NZS) poročala o neverjetnem 1000-odstotnem povečanju obiska spletnega mesta o zdravju prostate.

Kakšno operacijo je prestal kralj?

Operacija povečane prostate, ki jo je prestal kralj Charles, se nanaša na kirurški poseg, ki se izvaja pri moških, ki imajo povečano prostato. Prostata je medicinsko znana kot benigna hiperplazija prostate (BHP) ali benigna hiperplazija prostate. Povečanje prostate je pogosta težava pri moških, zlasti pri starejših. Povzroča pa različne težave, kot so težave z uriniranjem, pogostejše nočno uriniranje, šibek tok urina in podobno.

Operacija povečane prostate se izvede z namenom odstranitve dela ali celotne povečane prostate, kar lahko olajša simptome in izboljša kakovost življenja bolnika. Obstaja več različnih kirurških tehnik, ki se uporabljajo za odstranitev povečane prostate, in izbira metode je odvisna od specifičnih okoliščin in potreb posameznega bolnika.

Najpogostejše kirurške metode za odstranitev povečane prostate vključujejo:

Transuretralna resekcija prostate (TURP): Pri tej metodi se uporabi endoskopska naprava, ki se vstavi skozi sečnico, da se odstrani del povečane prostate.

Transuretralna laserska enukleacija prostate (TULEP): Laserska tehnika se uporablja za odstranitev dela povečane prostate, kar omogoča bolj natančno delo in manjše tveganje za krvavitve.

Transuretralna mikrovalovna terapija (TUMT): Pri tej postopki se uporabljajo mikrovalovi za zmanjšanje velikosti prostate in olajšanje simptomov.

Odprta prostatektomija: To je tradicionalna odprta kirurgija, kjer se odstrani celotna povečana prostata. Ta postopek se v današnjem času manj pogosto izvaja, ker so na voljo manj invazivne metode.

Robotična asistirana prostatektomija (RARP): Uporablja se robotsko asistirana laparoskopska tehnika za odstranitev prostate.

Operacija povečane prostate je običajno indicirana, kadar simptomi postanejo hudi in neodzivni na druge oblike zdravljenja, kot so zdravila. Po operaciji lahko moški doživijo izboljšanje simptomov in zmanjšanje težav z uriniranjem, vendar je pomembno, da se posvetujejo z zdravnikom, da določijo najboljšo možnost zdravljenja in ocenijo morebitna tveganja in koristi kirurškega posega.

vir; Foto: Zajem uaslona; Portal24