Kralj Karel III. prvo božično poslanico posvetil razmisleku o draginji (video)

ByAna Koren

26. decembra, 2022
Kralj Charles Foto: Zajem zaslona

Kralj Karel III. prvo božično poslanico posvetil razmisleku o draginji

Kralj Karel III. je svojo prvo božično poslanico uporabil za razmislek o krizi življenjskih stroškov. Govoril je o “veliki tesnobi in stiski” za tiste, ki se trudijo “plačati svoje račune in ohraniti svoje družine site in ogrete”.

Ob govoru, ki ga je kralj posnel v kapeli svetega Jurija v Windsorju, so bile slike bank hrane in pomoči brezdomcem.

Poklonil se je svoji materi kraljici Elizabeti, ki je pokopana v kapeli

Pokojna kraljica je bila pionirka televizijskega kraljevega nagovora na božični dan. Vedno je uporabila tisto, kar naj bi postalo njeno zadnje lansko sporočilo in tako povezala govorila na “predajo štafete” naslednji generaciji.

Teme kraljevega govora so se dotaknile nekaterih njegovih vzrokov in prepričanj. Skrbi za prikrajšane, pomena javne službe in podpiranja več-verskega  pristopa k veri.

V kraljevi oddaji so se na zaslonu pojavili samo “delujoči kraljevi člani”. Med njimi kraljico soprogo, valižanski princ in princeso, grofom Wesseškim in kraljevo princeso.

To je pomenilo, da princ Harry in Meghan, vojvoda in vojvodinja Susseška, nista bila omenjena. Tudi vojvoda Yorški ni bil vključen.

V času industrijskih sporov in finančnih pritiskov se je kraljevo sporočilo osredotočilo na tiste, ki podpirajo ljudi v stiski.

“Posebej se želim pokloniti vsem tistim čudovito prijaznim ljudem, ki tako velikodušno dajejo hrano ali donacije ali tisto najbolj dragoceno dobrino, svoj čas, da bi podprli tiste okoli sebe, ki jih najbolj potrebujejo,” je dejal Karel.

Buckinghamska palača je sporočila, da so bila sredstva, donirana po smrti pokojne kraljice, namenjena dobrodelni organizaciji za pomoč tistim, ki ne morejo plačati računov za energijo.

Kralj se je za božič zbral z drugimi starejšimi člani kraljeve družine v Sandringhamu v Norfolku. Pred tem se je prvič kot monarh udeležil tradicionalne božične službe.

Lani je kraljica govorila o “predaji štafete” naslednji generaciji

Kralj je pohvalil službe za nujno pomoč, ki so “neumorno delale, da bi bili vsi varni”, učitelje ter zdravstveno in socialno osebje.

Lansko leto se je izkazalo za zadnje božično sporočilo pokojne kraljice. Kralj se je spomnil “ljubezni in sočutja”, ki sta sledila njeni smrti septembra.

“Božič je še posebej pretresljiv čas za vse nas, ki smo izgubili ljubljene. Čutimo njihovo odsotnost na vsakem znanem prelomu sezone in se jih spomnimo v vsaki cenjeni tradiciji,” je dejal kralj.

Ko je stal “blizu mesta, kjer je moja ljubljena mati, pokojna kraljica, položena k mojemu dragemu očetu”, je govoril o materini veri v Boga in tudi njeni “veri v ljudi”.

Sporočilo je poudarilo skupnostno delo verskih skupin. Kralj je poleg uveljavljanja lastnega krščanskega prepričanja to razširil tudi na druge religije.

Govoril je o “iskreni solidarnosti”, ki jo izkazujejo “cerkve, sinagoge, mošeje in gurdvare”.

Kralj je opisal, kako ganjen je bil, da je šel v Kristusov rojstni kraj v Betlehemu: “Pomenilo mi je več, kot bi sploh lahko izrazil, da sem stal na tem mestu.”

Kraljev govor nadaljuje tradicijo. Slednja sega 90 let nazaj in sicer do prve kraljeve božične oddaje, ki jo je leta 1932 na radiu izvedel George V. Prvo televizijsko oddajo je leta 1957 imela Elizabeta II.

Kralj je svoje prvo sporočilo podal stoje, namesto uradnega nagovora izza mize. Negove teme so obravnavale bolj aktualna družbena vprašanja. Božično sporočilo je bilo posneto v kapeli s petjem zbora.

Zbor je končal, tako kot lani ob kraljičinem zadnjem sporočilu, s petjem pesmi O Little Town of Bethlehem, pri čemer je kralj poudaril njeno sporočilo o “svetlobi, ki premaga temo”.

Vir Foto: Zajem zaslona