Kralj Karel III. se je udeležil velikonočnega bogoslužja

Britanski kralj Karel III., sredina, in kraljica Camilla [Foto: Zajem zaslona]

Kralj Karel III. se je udeležil velikonočnega bogoslužja

Britanski kralj Karel III. se je na velikonočno nedeljo skupaj s kraljico in drugimi člani kraljeve družine udeležil bogoslužja na gradu Windsor, kar je bil njegov prvi javni nastop po tem, ko so mu v začetku februarja diagnosticirali nedoločeno vrsto raka. Kljub bolezni in zdravljenju je monarh veselo pomahal občinstvu ob vstopu v kapelo sv. Jurija, kar so mediji razumeli kot poskus pomiritve javnosti po njegovi nedavni odsotnosti z javnih dolžnosti. Karel je kljub diagnozi opravljal državniške dolžnosti, kot je pregledovanje vladnih dokumentov in srečanja s predsednikom vlade. Njegova udeležba na velikonočni službi pa je medtem označena kot znak njegovega uspešnega vračanja v javno življenje. Po navedbah britanskih medijev naj bi kralj po veliki noči postopoma povečal svojo javno prisotnost.

Princ in princesa Walesa, William in Catherine, se dogodka nista udeležila, saj Catherine nadaljuje z zdravljenjem raka, kar je sama objavila 22. marca po tednih ugibanj o njenem zdravstvenem stanju. Njuna odsotnost z bogoslužja sledi Karlovi prisilni odsotnosti iz javnega življenja, ki je bila velik korak nazaj za kralja, ki si na monarhijo prizadeva dati svoj pečat na monarhijo. Nasledil je svojo mamo, kraljico Elizabeto II, in se soočil z zahtevno nalogo dokazovanja pomembnosti 1000 let stare monarhije v moderni državi.

Manj kot dve leti na prestolu kralj Karel še vedno skuša definirati svojo vlogo in prepričati mlade ter pripadnike manjšinskih skupnosti v pomembnost monarhije. Kot ustavni monarh, čeprav so njegove dolžnosti večinoma ceremonialne, vključujejo obsežne obveznosti, kot so srečanja s političnimi voditelji, slovesnosti posvetitve in dogodki v čast britanskim državljanom, kar je v prvem letu njegovega vladanja pomenilo 161 dni kraljevih obveznosti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona