Kraljevo razvajanje: Smetanova torta s cimetom

ByAna Koren

3. julija, 2025 ,
[Foto: Pixabay]

Kraljevo razvajanje: Smetanova torta s cimetom

Slastno smetanovo torto odlikuje nežna tekstura in subtilen okus cimeta, kar jo naredi idealno za posebne priložnosti ali kot sladko razvajanje ob koncu tedna. Smetanova torta združuje hrustljavo podlago, kremast nadev in rahlo sladkano smetano, ki je obogatena z nežnim cimetovim prelivom. Priprava je enostavna, rezultat pa bo navdušil vse ljubitelje kremnih sladic.

Sestavine (za torto s premerom 22-24 cm):

Za podlago:

  • 200 g maslenih piškotov (lahko tudi čokoladnih ali polnozrnatih),
  • 80 g stopljenega masla,
  • 1 žlica rjavega sladkorja (po želji).

Za nadev:

  • 500 g mascarponeja ali kremnega sira,
  • 300 ml sladke smetane (za stepanje),
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta,
  • 1 žlica limoninega soka.

Za preliv in dekoracijo:

  • 200 ml sladke smetane (za stepanje),
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • 1 žlička mletega cimeta,
  • Palčke cimeta za dekoracijo.

Priprava:

Najprej zdrobite piškote v drobtine – to lahko storite z valjarjem ali v multipraktiku. V skledi zmešajte piškotne drobtine s stopljenim maslom in rjavim sladkorjem, dokler ne dobite enotne zmesi. Maso prenesite v pekač s snemljivim obodom (premer 22-24 cm), enakomerno pritisnite na dno in rahlo ob robove. Postavite v hladilnik za 30 minut, da se strdi.

V veliki skledi zmešajte mascarpone, sladkor v prahu, vanilijev ekstrakt in limonin sok, dokler ne dobite gladke kreme. V ločeni posodi stepite sladko smetano, dokler ne nastanejo mehki vrhovi, nato jo z lopatko nežno vmešajte v mascarpone zmes, ohranite zračnost. Nadev enakomerno razporedite po ohlajeni piškotni podlagi in pogladite površino. Torto za vsaj 4 ure postavite v hladilnik, da se strdi, najbolje čez noč.

Pred postrežbo stepite preostalo sladko smetano s sladkorjem v prahu, dokler ne nastanejo trdi vrhovi. Polovico smetane razporedite po vrhu torte in z lopatico ustvarite nežne valovite vzorce. V preostalo smetano vmešajte cimet in z njo ustvarite marmorirane vzorce po površini torte – to lahko naredite z žlico ali vrečko za dekoriranje.

Torto okrasite s cimetovimi palčkami. Pred serviranjem jo pustite stati na sobni temperaturi 10 minut, da se podlaga nekoliko zmehča in jo boste lažje narezali. Postrezite jo ohlajeno.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabax