Kraljica je vedela, da bo intervju z Andrewom katastrofa

ByAna Koren

6. maja, 2023

Kraljica je vedela, da bo intervju z Andrewom katastrofa

Kraljica je vedela, da bo intervju s princem Andrewom katastrofa, a za svojo hčerko bi naredil vse. Projekcija dokumentarnega filma “Andrew: The Problem Prince” na dan kronanja kralja Charlesa je udarec za kraljevo družino, ki ga niso pričakovali. V Veliki Britaniji velja nenapisano pravilo, da jih mediji ob večjih dogodkih pustijo pri miru. Še posebej, če so novice zanje slabe.

Tokrat bo ob zgodovinskem dogodku, 6. maja, ko bosta kralj Charles in kraljica Camilla v Westminstrski opatiji predvajan dokumentarni film. Zgodbo, o največji katastrofi družine Windsor v zadnjih letih, bo predvajala javna britanska televizija Channel 4. Ker gre za obtožbe o posilstvu mladoletne kraljevega mlajšega brata, javna britanska televizija ne bi mogla dati hujšega darila.

Gre za podroben opis ozadja intervjuja, ki ga je princ Andrew dal novembra 2019 za BBC-jevo dnevno oddajo “Newsnight”. Sledi najpomembnejšim zgodbam dneva in je vsak večer predvajan na kanalih BBC Two in BBC News. Pogovor je bil organiziran z namenom, da vojvoda Yorški sodržavljanom odgovori na vprašanja: zakaj je prijateljeval z obsojenim pedofilom, ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom? Ali je imel spolne odnose s takrat mladoletno Virginio Giuffr? Kako se njegova prijateljica Ghislaine Maxwell prilega tej strašni zgodbi? Pričakovati je bilo, da bo vojvoda zgladil poškodovano podobo, a se je do vratu ”zakopal” v blato.

Danes ta intervju v palači omenjajo pod psevdonimom “prometna nesreča”, kar bi glede na povzročeno škodo lahko bil evfemizem.

Dokumentarni film “Andrew: The Problem Prince”

Daily Mail piše, da bo dokumentarni film “Andrew: The Problem Prince” kmalu razkril ozadje pogovora, ki je pred štirimi leti pretresel monarhijo. Leta 2019 je vojvoda intervjuvala Emily Maitlis, nekdanja BBC-jeva novinarka, voditeljica in urednica. “Mislil je, da je opravil odlično delo! Bil je zadovoljen z intervjujem, ostal je, da bi se pogovarjal z mano, ko se je kamera ugasnila. Videti je bil zelo srečen,” je povedala v dokumentarcu.

Svojemu spremstvu je celo dal znak, naj televizijsko novinarko po intervjuju povabi, naj še malo ostane v palači. “Poklicali so me z besedami: ‘Ob četrtkih imamo filmski večer. Lahko ostaneš v palači, če želiš’. Vendar je v tistem trenutku želela pobegniti čim dlje. Potrebovala je prostor, da bi razumela, kaj se je pravkar zgodilo.” Priznala je, da je bila “šokirana nad nekaterimi vojvodovimi pojasnili.” Opisala jih je kot “plimski val slabih odgovorov”.

Odkrila je osupljiv podatek: kraljica Elizabeta II. je kmalu po tem, ko je bil posnet, dobila na svojo mizo prepis prinčevega intervjuja. To pomeni, da so Andrewu prisluškovali, da bi čim prej dobili informacije o vsem, kar je rekel o svoji materi. Novinarka je povedala, da kraljica milo rečeno ni zadovoljna. Takoj je razumela, kaj je storil njen srednji sin in kakšne so lahko posledice. Kmalu po tem, ko je preučila prepis, so princa Andrewa poklicali na neprijeten pogovor. Menda naj bi ga po njenem naročilu varnostniki pripeljali ”na drgnjenje”.

Epilog po katastrofalnem intervjuju… več na Princesa.si

Foto: Wikimedia