Državni svetnik Tomaž Horvat je vladi na sredini izredni seji Državnega sveta podal predlog za nakup letala za gašenje.


Horvat je v podporo predlogu v teh dneh zbral že več kot 5600 podpisov podpore. Horvat meni, da se je ob požaru na goriškem Krasu pokazala nuja, da imajo požarno in vodooskrbno bolj ogrožene regije na razpolago letalo za gašenje.

Neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki ležijo po Krasu, so dodatna nevarnost, ki preži na gasilce, je v DS dejal Horvat. Gašenje iz zraka je zato po njegovih navedbah edina možnost za hitrejšo zaustavitev požarov v naravi.

Nakup novega helikopterja, ki bo namenjen za pomoč pri gašenju je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar napovedala v petek, ko si je ogledala požarišče na goriškem Krasu.

Na požarišču na goriškem Krasu je ponoči ostalo 58 gasilcev

Požar na goriškem Krasu še ni čisto pogašen. Na območju Krasa je namreč padlo le malo dežja. Na pogorišču bo ponoči ostalo 58 gasilcev iz gorenjske, dolenjske in severnoprimorske regije, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Včeraj se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. Posamezna majhna žarišča so se pojavljala na različnih krajih. Prav tako je bila na območju je aktivna ekipa strokovnjakov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Od začetka požara je ekipa iz okolice požarišča odstranila več kot 230 kosov oziroma eno tono in 300 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Lovci iz lovskih družin Trstelj Kostanjevica na Krasu in Fajti hrib Renče so tudi med požarom z vodo redno oskrbovali napajališča za živali. Kot so opozorili, živali zdaj potrebujejo predvsem mir.

Vir: STA Foto: MO RS