Kratko in prisrčno srečanje slovenskega premierja Goloba in italijanske premierke Meloni

Golob in Meloni Foto_VladaRS

Kratko in prisrčno srečanje slovenskega premierja Goloba in italijanske premierke Meloni

V Rimu se je odvilo srečanje med slovenskim premierom Robertom Golobom in italijansko premierko Giorgio Meloni. Na srečanju sta obe strani poudarili pomen sodelovanja na ključnih strateških področjih, zlasti na področju obrambe in energetike. Glede nadzora na mejah je Meloni izrazila razumevanje za težave obmejnega prebivalstva in poudarila, da se bo nadzor odpravil, ko bodo razmere to dovoljevale. Prav tako je opozorila na nujnost zaščite zunanjih meja EU, saj boljša obramba zunanjih meja prispeva k večji svobodi gibanja znotraj EU.

Golob je dodal, da sta z Meloni razpravljala o tem, kako zagotoviti, da bodo vsi prebivalci obeh držav imeli koristi od njihovega bilateralnega sodelovanja. Italija je sredi oktobra uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, kar je privedlo do uvedbe nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko s strani Slovenije. Razlog za to je bila Meloni ocena trenutnih svetovnih razmer, vključno z dogajanji na Bližnjem vzhodu in migrantsko krizo.

Glede na znane informacije je slovenska policija danes predlagala podaljšanje nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko za dodatnih 20 dni. Premier Golob je poudaril, da sta Slovenija in Italija povezani s bogato zgodovino ter obetavno prihodnostjo. Posebej se je spomnil lanske zime, ko je Italija Sloveniji prva pomagala med energetsko krizo s paktom o solidarnosti. Italijanska premierka je dodala, da obe državi odlično sodelujeta, kar je odraženo v rekordni dvostranski trgovinski menjavi, in da razmišljata o možnostih za krepitev sodelovanja na drugih področjih, vključno z obrambno industrijo.

Golob je še povedal, da je gostil predstavnike slovenske manjšine v Italiji pred srečanjem v ponedeljek in da verjame, da sta lahko manjšini na obeh straneh meje, ki so v preteklosti morda povzročale konflikte, danes vir sožitja.

Vzdrževanje dialoga

Italijanska premierka Giorgia Meloni in slovenski premier Robert Golob sta na srečanju izrazila svoje zanimanje za temo, ki ju zelo zanima, in se dogovorila, da bosta Ljubljana in Rim ohranjala stalni dialog o njej. Poleg tega sta se voditelja spomnila na projekt evropske prestolnice kulture, ki ga bosta leta 2025 izvajali Gorica in Nova Gorica, nosilki tega naziva. Golob je Meloni povabil na srečanje v Novi Gorici čez dve leti, kar je dodalo oseben pridih srečanju.

V zvezi z vojno v Ukrajini sta premierja znova izrazila svojo zavezanost podpori suverenosti in celovitosti Ukrajine, ki se od februarja lani sooča z rusko agresijo. Ob aktualnem zaostritvi konflikta na območju Palestine in Izraela pa je Meloni izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da bo Slovenija kmalu prevzela vlogo nestalne članice v Varnostnem svetu ZN.

Slovenski premier je izrazil nujnost hitrega zagotavljanja humanitarne pomoči za prebivalce Gaze. Poudaril je, da se bo Slovenija z veseljem pridružila Rimu v morebitni pobudi za odprtje morske poti do oblegane enklave. Italija je že poslala ladjo z bolnišnico v vzhodno Sredozemlje.

Srečanje v rimski Palači Chigi je trajalo 90 minut. Načrtovano je bilo tudi srečanje o manjšinskih vprašanjih na notranjem ministrstvu, kjer naj bi se osredotočili na pomembna vprašanja v šolstvu in medijih ter razrešili težave v italijanskih dokumentih. Premier Golob bo svoj rimski dan zaključil z obiskom predsednikov obeh domov parlamenta.

vir

Foto: Vlada RS

Portal24