Krčenje brazilskih gozdov se je leta 2023 prepolovila

ByA.K.

13. januarja, 2024 ,
Foto: Brazilija

Krčenje brazilskih gozdov se je leta 2023 prepolovila

V letu 2023 se je stopnja krčenja gozdov v brazilski Amazoniji drastično zmanjšala, kažejo najnovejši podatki vesoljske agencije Inpe. Po navedbah brazilskih okoljskih oblasti je to najnižja stopnja krčenja gozdov v zadnjih petih letih. Kljub temu pa ostaja obseg izkrčenega območja še vedno impresiven, saj presega šestkratno površino New Yorka.

Predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je ob prevzemu položaja pred enim letom obljubil, da bo do leta 2030 ustavil krčenje gozdov. Poleg tega je Lula zagotovil, da bo aktivno sodeloval pri obnovi amazonskega pragozda in zasledoval tiste, ki prispevajo k podnebnim spremembam.

Nacionalna vesoljska agencija Inpa je predstavila podatke, ki kažejo, da je bilo v letu 2023 izkrčenih 5.153 kvadratnih kilometrov Amazonije, kar je manj kot polovica obsega iz leta 2022, ko je znašal 10.278 kvadratnih kilometrov.

Predsednik Lula je že na podnebnem vrhu COP27 leta 2022 obljubil obnovo amazonskega deževnega gozda in boj proti podnebnim zločincem. Uničevanje deževnega gozda je doseglo najvišjo raven v zadnjih 12 letih med mandatom nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara.

Ministrstvo za okolje v Braziliji je v izjavi poudarilo, da je to prvi korak k doseganju cilja ničelnega krčenja gozdov. Hkrati je vlada ostala odločena v boju proti nezakonitim praksam v Amazoniji.

Amazonija ostaja ključno območje v globalni bitki proti podnebnim spremembam in je pogosto opisana kot “pljuča planeta” zaradi svoje ključne vloge v planetarnih ciklih kisika in ogljikovega dioksida. Ta deževni gozd je dom številnih vrst rastlin, živali in milijonov domorodnih prebivalcev.

vir; Foto: Pixabay; Portal24