Rusija je danes sporočila, da ne izključuje srečanja med predsednikom Vladimirjem Putinom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. A je treba kakršne koli pogovore pripraviti vnaprej.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je povedal, da se je delo na mirovnem dokumentu z Ukrajino že zdavnaj ustavilo.

Peskov je dejal, da se morajo ljudje v ukrajinskih regijah Herson, Zaporožje in Donbas, ki jih je Rusija okupirala, o svoji prihodnosti odločiti sami. Kremelj, pa ne dvomi, da bodo sprejeli “najboljšo odločitev”.

Ukrajina je pred tem dejala, da bi aneksija regij s strani Rusije končala mirovna pogajanja.

Rusija ZDA obtožuje novih pošiljk raket

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pravi, da Moskva “negativno” gleda na načrte ZDA za dobavo dodatnega orožja Ukrajini. ZDA pa obtožuje, da “namerno in skrbno nalagajo na ogenj”. 

Bidenova administracija je namreč v torek sporočila, da bo Ukrajini poslala majhno število visokotehnoloških raketnih sistemov srednjega dosega. Ukrajinski voditelji so, ker se trudijo ustaviti ruski napredek v Donbasu prosili za raketne izstrelke.

Peskov je danes dejal, da Moskva zagotovilom Kijeva, da raketni sistemi za več izstrelkov, ki jih bo dostavila ZDA, ne bodo uporabljeni za napad na Rusijo ne zaupa.

Amerika odgovarja, da bo paket pomoči, ki naj bi bil razkrit danes, poskušal vzpostaviti ravnovesje med željo, da bi Ukrajini pomagali v boju proti divjim ruskim topniškim napadom. Hkrati pa Ukrajini ne bi zagotovili orožja, ki bi ji omogočilo, da zadene cilje globoko v Rusiji in tako sproži zaostritev vojne.

Vir: Reuters/AP

Foto: GettyImages