Kremna juha iz buč in leče
Tukaj je september, čas ko je hrana zrela. Buče pa kar vabijo, da jih odnesemo v kuhinjo in iz njih pripravimo slastno juho. Sestavine, ki smojih navedli zadostujejo za štiri lačne trebuščke, priprava traja petnajst minut, slastna juhica se kuha naslednjih trideset minut.
Sestavine
- 1 žlica olivnega olja, plus 1 žlička
- 2 čebuli, sesekljani
- 2 stroka česna, sesekljana
- približno 800 g sesekljanega bučnega mesa, plus semena
- 100 g zdrobljene rdeče leče
- ½ majhnega šopka timijana, nabranih listov, plus dodatek za postrežbo
- 1l vroče zelenjavne osnove
- ščepec soli in sladkorja
- 50 g kisle smetane, plus dodatek za postrežbo
Postopek
V veliki ponvi segrejte olje. Čebulo pražite, dokler se ne zmehča in začne zlato rjaveti. Primešajte česen, meso buče, lečo in timijan.
Zalijte z vročo jušno osnovo. Začinite, pokrijte in počasi kuhajte 20-25 minut, da se leča in zelenjava zmehčata.
Medtem operite bučna semena. Odstranite morebitno meso, ki se jih še drži, nato pa jih posušite s kuhinjskim papirjem. V ponvi proti prijemanju segrejte 1 žličko olja in pražite semena, dokler ne začnejo poskakovati. Pogosto mešajte, a vmes ponev pokrijte, da vam ne uidejo.
Ko so semena videti oreščkasta in pražena, dodajte malo soli in ščepec sladkorja ter dobro premešajte.
Kuhano bučno zmes do gladkega premešajte s paličnim mešalnikom, nato dodajte kislo smetano in ponovno zmešajte. Poskusite in po potrebi dodajte začimbe.
Postrezite z žlico kisle smetane, nekaj listi timijana in popraženimi semeni… dober tek!
Foto: iStock