Kriminalisti zaradi sumov nepravilnosti preiskujejo DARS

Foto: Zajem zaslona

Kriminalisti zaradi sumov nepravilnosti preiskujejo DARS

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na sedežu DARS-a in drugih lokacijah, povezanih z državnim upravljavcem avtocest in hitrih cest, pol leta po prvih medijskih razkritjih o sumih nepravilnosti, začeli s preiskavami. Med očitki so favoriziranje pri javnih razpisih, sumi podkupovanja in kartelnih dogovorov. Po navedbah Policije potekajo preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov v območju več policijskih uprav, vključno z Mursko Soboto, Mariborom, Celjem, Ljubljano, Kranjem in Novim mestom. Pri izvajanju preiskav sodeluje skupno 50 preiskovalcev NPU-ja in 24 kriminalistov iz lokalnih policijskih uprav.

V predkazenskem postopku, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo, je trenutno osumljenih šest fizičnih oseb. Med očitki so tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki so ostala pri poskusu, in eno kaznivo dejanje, pri katerem je osumljena oseba domnevno omogočila drugi družbi pridobiti posel vreden več kot 16 milijonov evrov.

DARS je ob tem napovedal polno sodelovanje z vsemi pristojnimi organi in obljubil izročitev vse zahtevane dokumentacije v skladu z odredbo sodišča. Predsednik DARS-ove uprave David Skornšek je poudaril, da preiskave sledijo preteklim sumom določenih nepravilnosti, ki se zdaj intenzivno razčiščujejo. Dodal je, da na DARS-u izvajajo tudi dve forenzični reviziji, pri čemer je ena že zaključena, rezultati pa so delno posredovani NPU-ju, del pa v obliki internih priporočil.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je izrazila mnenje, da za takšne “mafijske načine delovanja” ni prostora v Sloveniji, in izpostavila pomen hitrega zaključka preiskav.

Kriminalisti pri Hajdinjaku, Snežiču in na kranjski občini

Kriminalisti so izvedli serijo hišnih preiskav, ki so zajele več ključnih oseb, povezanih z DARS-om, vključno z nekdanjim predsednikom uprave Valentinom Hajdinjakom, Rokom Snežičem in lastnikom avtovleke, Samom Feštajnom. Po poročanju spletnega portala 24ur.com in časnika Dnevnik so preiskave potekale na domačih naslovih omenjenih posameznikov ter v poslovnih prostorih.

Feštajn, ki je po navedbah medijev predal posnetke, na katerih naj bi Snežič prejemal podkupnino, je bil osrednja točka današnjih preiskav. Mestna občina Kranj je prav tako sporočila, da so kriminalisti obiskali njihove prostore. Pojasnili so, da se preiskava neposredno ne tiče občine, in da med osumljenimi ni nobenih zaposlenih na občini.

Snežič potrdil preiskavo

Rok Snežič je potrdil, da so kriminalisti opravili hišno preiskavo pri njem, ki je trajala približno pol ure. “Hišno preiskavo so opravili pri meni, celotni upravi DARS-a, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v DARS-u, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja v DARS-u Damijanu Jaklinu ter pri žvižgaču,” je povedal Snežič in dodal, da so ga obdolžili nedovoljenega prejemanja daril, medtem ko je žvižgač obdolžen nedovoljenega dajanja daril.

Snežič je izrazil zadovoljstvo, da je policija začela delati na primeru, o katerem je sam pred pol leta podal kazenski ovadbi. Zatrdil je, da ni nikoli sodeloval z DARS-om ali Hajdinjakom in da so ga obdolžili na podlagi prirejenih posnetkov. “Sam kot fizična oseba lahko sprejmem darilo do 5000 evrov, ki ga ni dolžan prijaviti finančni upravi, saj je do tega zneska darilo neobdavčeno in ga lahko sprejmem od vsake fizične osebe,” je povedal Snežič.

Snežič je še pojasnil, da se je na plakatih po državi oglaševal kot “DARS”, vendar je šlo za britansko družbo z istim imenom, ki se ukvarja z letalskimi motorji. “Na DARS-u ni nikoli urejal ničesar, nisem bil v stiku s Hajdinjakom, ki ga ne poznam, ali s komerkoli drugim,” je zaključil.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona