Kristjan Čeh osvojil zlato na evropskem prvenstvu v Rimu

ByMiha Kovač

8. junija, 2024 , ,
Kristjan Čeh [Foto: Zajem zaslona]

Kristjan Čeh osvojil zlato na evropskem prvenstvu v Rimu

Slovenski metalec diska Kristjan Čeh je na evropskem prvenstvu v Rimu osvojil zlato medaljo, s čimer je dopolnil svojo zbirko velikih naslovov, ki jih je začel nabirati z zmago na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Eugenu. V drugi seriji je s metom 68,08 metra prevzel vodstvo, ki ga do konca tekmovanja ni več izpustil iz rok.

Mikolas Alekna, svetovni rekorder, ki je aprila postavil nov mejnik v Oklahomi, je bil tokrat nerazpoložen in osvojil le bronasto medaljo. Srebro si je priboril Avstrijec Lukas Weisshaidinger s 67,70 metra, s čimer je za 22 cm prehitel Alekno, ki je tako na prvi veliki tekmi sezone doživel prvi poraz.

Načrtovana forma in zmagovalni met

Čeh, ki na mitingih Diamantne lige ni blestel, je na olimpijskem stadionu v Rimu odlično načrtoval formo. Prvi met v finalu je meril 66,59 m, kar je bila želena daljava po kvalifikacijah. V drugi seriji je nato s 68,08 m prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil. V tretji seriji je ostal brez izida, a tudi najhujši tekmeci niso napravili napredka.

Litovec Alekna je v četrti seriji vrgel 67,48 m, a ga je Weisshaidinger v naslednji prehitel s 67,70 m in do konca ostal srebrn, Alekna pa tretji. Čeh je v peti seriji s 67,93 m in v zadnji seriji s 68,05 m potrdil zlato medaljo, svoje drugo na velikih tekmah.

Zlato za Slovenijo in zadovoljstvo Čeha

Čeh je bil po tekmi izjemno zadovoljen: “Ogrevanje je bilo dobro, prvi met 66 metrov ni bil slab. Sledil je napredek z 68 metri, potem pa se mi nekaj metov ni poklopilo. Vem, da sem bil pripravljen na 70 metrov, a danes ni šlo. Zelo sem zadovoljen s tekmo. Res je bil dober občutek pred zadnjim metom. Celoten stadion je ploskal, vedel sem že, da sem zmagal. Zdaj čakam, da bomo poslušali Zdravljico,” je povedal za TV Slovenija.

Ob 23.30 je na rimskem Olimpicu odmevala Zdravljica, Čeh pa je osvojil svojo četrto medaljo na velikih tekmovanjih in enajsto za Slovenijo na evropskih prvenstvih. Anna Maria Orel, njegova življenjska sopotnica, mu je takoj po zmagi čestitala, kar je še dodatno polepšalo večer slovenskega športnega junaka.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona