Na svetovnem prvenstvu v atletiki v ameriškem Eugenu je Kristjan Čeh v metu diska osvojil zlato medaljo z 71,13 metra, rekordom prvenstev.

To je druga slovenska zlata medalja in skupno šesta na dosedanjih osemnajstih Svetovnih prvenstvih v tej kategoriji. Doslej je bil zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009.

“Po drugem metu, ki je bil prek 69 m, sem si dejal le, da ne smem izgubiti medalje, pa katerakoli bo. Že pred tekmo sem si zastavil cilj, met čez 70 m in rekord prvenstev. Bilo je prek 71 m, sem si potem želel še več. Ampak ni šlo več. Je pa to moja prva članska medalja, in to zlata« 

Kristjan Čeh

Kristjan je bil na Hayward Fieldu razred zase. V boju za zlato se mu je še najbolj približal Litovec Mikolas Alekna (69,27 m). Devetnajstletni Mikolas in lanski mladinski svetovni prvak je sin nekdanjega dvakratnega olimpijskega in dvakratnega svetovnega prvaka Virgilijusa Alekne.

Tudi bron je šel v Litvo, osvojil ga je nekdanji svetovni prvak in aktualni evropski prvak Litovec Andrius Gudžius (67,55 m). Četrti je bil s 67,10 m branilec naslova Daniel Stahl iz Švedske, tudi olimpijski zmagovalec iz Tokia.

Rezultati meta diska:

  • 1. Kristjan Čeh (Slo) 71,13
  • 2. Mykolas Alekna (Lit) 69,27
  • 3. Andrius Gudzius (Lit) 67,55

Čeh je imel dva meta prek 70 metrov.  Bil je edini, ki je presegel to mejo in se povsem približal državnemu rekordu 71,27 m, s katerim je v Birminghamu 21. maja letos na diamantni ligi prešel na deseto mesto v zgodovini.

Izjemno leto

Ptujčan je na letošnji diamantni ligi neporažen. Na vseh tekmah se je gibal okrog magične meje 70 m. Čeh je zato kot favorit na očeh tujim strokovnjakom in medijev saj je prepričljivo najboljši metalec diska dosedanjega dela sezone.

Vir: Sport Klub N1 Foto: Reuters