Kritike in pozivi k odstopu SD vodstva se krepijo

V senci globoke krize, v kateri se je znašla stranka Socialnih demokratov (SD), so vodje lokalnih odborov na večurnem sestanku razpravljali o možnih rešitvah in prihodnosti stranke. Kljub odsotnosti predsednice SD Tanje Fajon in ministrov iz vrst stranke, je sestanek, ki je trajal dobre tri ure, zaznamovala prisotnost nekaterih poslancev in Klemna Žiberta, ki je dopoldne odstopil z mesta glavnega tajnika SD, navaja N1.

Udeleženci so po informacijah N1 delili skupno razočaranje nad situacijo, v kateri se je znašla stranka, z izražanjem mnenja, da se SD sooča z najtežjo krizo doslej. Poudarek je bil na nujnosti vrnitve k osnovam socialne demokracije, s čimer bi stranka lahko našla izhod iz trenutne situacije.

V ospredje je po poročanju N1 prišel tudi odstop Klemna Žiberta, ki je odgovoril na obtožbe o nedopustnem vmešavanju v posle, povezane z nakupom sodne stavbe. Žibert je svoje premoženje utemeljil kot dediščino, njegov odstop pa je bil po mnenju udeležencev sestanka ključen za razbremenitev stranke.

Slabo spopadanje s krizo

Kritike na račun vodstva stranke, še posebej predsednice Tanje Fajon, so bile izpostavljene zaradi slabega spopadanja s krizo. Po informacijah N1 so nekateri udeleženci sestanka menili, da bi moralo celotno vodstvo odstopiti, da bi stranka lahko napredovala. Prav tako je bil izražen poziv k odstopu Dominike Švarc Pipan, pravosodne ministrice, zaradi objektivne odgovornosti.

V zvezi z bližajočimi se evropskimi volitvami in potrebo po stabilizaciji stranke so udeleženci po virih N1 razpravljali o imenovanju začasnih vodilnih oseb. Vendar pa ideja o razširitvi marčevskega kongresa v volilni kongres ni naletela na večjo podporo. Glede položaja SD v koalicijskem partnerstvu so bile izražene skrbi o neprimernem odnosu Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba do SD, kar naj bi po mnenju nekaterih udeležencev dodatno škodilo stranki. Nadaljnje razprave o tej temi so načrtovane za prihajajočo konferenco Socialnih demokratov, kot navaja N1.

Tako se Socialni demokrati soočajo z zahtevno nalogo iskanja poti iz globoke krize, pri čemer bo ključno ohranjanje jedra socialne demokracije in prilagajanje vodstvene strukture trenutnim izzivom.

vir; Foto: EU/GOV; Portal24