Kritike vladne košarice: Sumi nedovoljenih praks glede cen živil

Bivši varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, Igor Hrovatič, je opozoril na izjemno nizke cene živil v spremljani košarici, ki sprožajo dvome o morebitnih nedovoljenih ravnanjih. Po njegovih besedah so maloprodajne cene nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov, vendar potrošniki tega niso opazili.

Hrovatič je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil, da je iz petkove tabele s podatki razvidno, da so se cene spremljanih prehranskih izdelkov v primerjavi s septembrom znatno znižale, kar je po njegovem mnenju zaskrbljujoče. Kot bivši varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano in potrošnik ni zaznal tako drastičnih pocenitev ter izrazil sum o nedovoljenih ravnanjih, ki so v nasprotju z zakonodajo o kmetijstvu in konkurenci.

Vir: Zajem zaslona Primerjaj cene

Poleg tega je poudaril, da takšne nizke maloprodajne cene negativno vplivajo na odnose v verigi preskrbe s hrano, saj prisiljujejo primarne proizvajalce in kmete v neugoden položaj zaradi pritiska za znižanje dobavnih cen.

Hrovatič je izrazil tudi dvome o poštenosti trgovskih verig, saj potrošniki niso opazili znižanja maloprodajnih cen, kar dviguje sum, da so trgovske verige morda znižale cene zgolj za kratek čas za potrebe popisa in nato ponovno dvignile na prejšnjo ali celo višjo raven. Nizke cene niso bile oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig in niso bile vključene v njihove akcijske kataloge.

Sum kartelnega dogovarjanja

Hrovatič je opozoril, da so vse trgovske verige znižale cene proizvodov na podoben način, kar dviguje sume kartelnega dogovarjanja med njimi. Pozval je agencijo za varstvo konkurence, da preuči to zadevo.

Na koncu je Hrovatič izrazil tudi kritiko na račun ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter pozval, da bi moralo preveriti ustreznost in posledice takšnih cenovnih objav. Statistični urad RS je namreč objavil, da se je hrana podražila, kar vpliva na visoko inflacijo.

Podatki, objavljeni v petek, so pokazali, da se je povprečna vrednost razširjene košarice 28 skupin živil še znižala, najnižja doslej, medtem ko se je povprečna vrednost osnovne košarice 15 skupin živil prav tako zmanjšala… o tem smo obširneje poročali tukaj.

Igor Mervič, nekdanji direktor Spara in posebni pooblaščenec predsednice države za gospodarske zadeve, je poudaril, da so spremljanje cen v košarici živil predvsem marketinška poteza, ki ne prinaša konkretnih koristi, ter izrazil upanje, da bo ta praksa kmalu ukinjena.

vir; Foto: Pixabay; Portal24