Kriza: Mariborski pediatrični intenzivni negovalni enoti grozi zaprtje

ByMiha Kovač

29. februarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Kriza: Mariborski pediatrični intenzivni negovalni enoti grozi zaprtje

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor prihajajo alarmantna opozorila o možnosti zaprtja enote za intenzivno nego in terapijo otrok, ki je ključnega pomena za obravnavo najhuje bolnih otrok.  Po poročanju časnika Večer je na oddelku predvidenih deset zdravniških mest za skrb nad 21 bolniškimi posteljami, vendar se soočajo s perečim pomanjkanjem kadra.

Po upokojitvi ene od zdravnic prejšnje leto, trenutno število zdravnikov specializantov znaša le tri, poleg tega je ena od zdravnic prisotna zgolj delno, v obsegu 40 odstotkov svojega delovnega časa. Dva zdravnika medtem nadaljujeta svoje subspecializacije v Ljubljani, pri čemer se eden ne namerava vrniti, drugi pa se odpravlja na daljše usposabljanje v tujino. To pomeni, da bi se oddelku to poletje lahko znašel v situaciji, kjer bi bila na voljo le trije zdravniki in pol.

“Nimamo zdravnikov. To ni življenjsko”

“Če bo tako ostalo, bomo enoto zaprli. Nimamo zdravnikov. To ni življenjsko. Vrag je vzel šalo. Izčrpani smo. Slej kot prej se bo zalomilo, otroci bodo začeli umirati,” je za časnik Večer izjavila vodja enote Andreja Štelcar. Situacija je še posebej zaskrbljujoča v luči nedavnih poročil o več kot 90-odstotni zasedenosti zaradi respiratornih okužb, pri čemer so morali sprejemati tudi otroke iz drugih preobremenjenih regij.

Vodstvo UKC Maribor se zaveda resnosti situacije in išče rešitve. V. d. direktorja UKC Maribor, Vojko Flis: “Rešujemo in se pogovarjamo, pomanjkanje zdravnikov je, vemo, da obstaja, ne samo na pediatriji, tako da skušamo znotraj hiše poiskati tiste, ki bi bili pripravljeni pomagati pri enoti intenzivne terapije, ne gre pa čez noč”. Strokovna direktorica Nataša Marčun Varda je dodala, da so bili o kadrovskih težavah obveščeni pred nekaj meseci in da intenzivno delajo na iskanju rešitev. “Nekatere stvari smo konkretno naročili vodstvu klinike za pediatrijo,” je poudarila Marčun Varda.

Situacija v mariborski enoti za intenzivno nego otrok odraža širšo problematiko pomanjkanja specializiranega medicinskega kadra v Sloveniji, ki zahteva takojšnje in konkretne ukrepe na najvišjih ravneh zdravstvenega sistema.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Pexels