Krizanteme – jesenske lepotice in kako skrbeti zanje

Krizanteme so cvetlice, ki vam lahko res polepšajo jesenske dni, saj v naše vrtove prinašajo svežino in barvitost. So trajnice in so odlična izbira, saj lahko v njih uživamo tudi več kot deset let.

Pri nakupu se lahko odločate med različnimi možnostmi. Izbirate lahko med večjimi ali manjšimi rožami, pa tudi med enobarvnimi ali dvobarvnimi cvetovi. Barvna paleta je raznolika, saj so na voljo bele, rumene, vijolične, bordo in še mnoge druge barve. Vaša izbira je povsem odvisna od vašega okusa.

Pri nakupu krizantem je ključnega pomena izbrati zdrave sadike. Bodite pozorni na stanje rastline, zlasti na listje in cvetove. Če opazite simptome bolezni ali prisotnost škodljivcev, raje izberite drugo rastlino. Preverite tudi dno posode – najboljše rastline imajo urejeno dno, kjer korenine niso preveč stisnjene. To je znak, da je rastlina redno dobivala potrebno vlago, gnojenje in je rasla na primernem podlagi, kot je agrotekstil ali druga vrsta folije. Poleg tega naj bo nadzemni del rastline razvit, grm kompakten, in listi ter cvetovi zdravi. Le takšne sadike so vredne nakupa.

Pazite na korenine

Pozornost namenite tudi koreninam. Če opazite, da korenine že segajo iz dna posode, je to znak, da rastlina ni bila ustrezno zalivana in negovana. Takšna rastlina je bolj dovzetna za škodljivce in bolezni.

Ohranjanje kompaktnega videza

V celinskih območjih s hladnejšim podnebjem je priporočljivo pustiti rastline v posodah. Po cvetenju odstranite posušene cvetove in skrajšajte veje za 5 do 10 cm, vendar ne več kot tretjino. S tem boste spodbudili razvejanje rastline, ji zagotovili kompakten videz ter omogočili bogato cvetenje.

Kako jim pomagati preživeti zimo

Pozimi rastline hranite v neogrevanih prostorih, kjer ne bo zmrznilo. Občasno zalijte. Presadite jih spomladi, saj so mlade rastline občutljive na zmrzal.

V toplejših območjih lahko po cvetenju in obrezovanju rastlino presadite na stalno mesto na vrtu. So odporne na mraz in nezahtevne. Ko opazite, da listi odpadajo in se zdijo posušeni, se ne prestrašite – rastlina se pripravlja na novo rastno sezono, in ko prihaja pomlad, se bodo po vejicah pojavili novi popki.

Če se odločite za sajenje na prostem, izberite sončno mesto z dobro drenažo tal. Na dno sadilnih jam dodajte plast gramoza ali zlomljenih opek kot drenažni sloj ter v zemljo vmešajte fermentiran gnoj ali drugo organsko gnojilo.

S pravilno izbiro, nego in lokacijo bodo jesenske krizanteme in vrtnice postale čudovit del vašega vrta, ki vas bo razveseljeval dolgo časa.

vir

Foto: Portal24