(Foto: Reuters)

Evropska komisija je danes predlagala, da bi kršitev sankcij proti Rusiji, EU razglasila za kaznivo dejanje. To bi vladam članic EU omogočilo zaplembo premoženja podjetjem in posameznikom , ki se izogibajo upoštevanju sankcij proti Rusiji.

Kršitev EU sankcij proti Rusiji je v dvanajstih državah EU kaznivo dejanje, v trinajstih je to bodisi upravni spor ali kaznivo dejanje, dve članici pa kršitev obravnavata kot upravni prekršek, je dejal komisar za pravosodje Didier Reynders. Kazni za kršitev sankcij v EU se razlikujejo. Namen predloga Komisije je poenotiti pristop, proti kršiteljem sankcij in, da bi tako postala resno kaznivo dejanje v vseh članicah 27-članskega bloka, je na tiskovni konferenci dejal Reynders.

EU je doslej zamrznila 10 milijard evrov fizičnega premoženja in več kot 20 milijard evrov bančnih računov ruskih oligarhov, ki so v vojnih prizadevanjih v Ukrajini pomagali Rusiji.

Preden bi to premoženje lahko zaplenili in razprodali, pa bi vendarle morali biti oligarhi bodisi obsojeni za poskus izogibanja sankcijam bodisi za druga kazniva dejanja. Zaseženo premoženje pa bi moralo biti povezano samo s tem kaznivim dejanjem. Nova EU zakonodaja, ki jo morajo večinsko potrditi vse vlade EU, v Evropskem parlamentu pa potrditi soglasno, bi kaznovala tudi tiste, ki pomagajo kršiti sankcije, kot so odvetniki ali bankirji. Komisija je  predlagala še, da bi na zaplembo premoženja kriminalcev v EU olajšali tudi  nasploh, kar bi omogočilo uvedbo odredbe o takojšnji zamrznitvi, ter tako preprečili premik premoženja, preden to potrdi ustrezen sodni nalog.

Komisija letne prihodke kriminalnih združb v EU ocenjuje na 139 milijard evrov, od tega oblasti zamrznejo le 2 % in le  polovico zamrznjenega premoženja kasneje tudi zasežejo. Veliko EU članic nima dovolj trdnih pravnih okvirov za zaseg premoženja, ki izvira iz kaznivega dejanja, kar kriminalcem olajša skrivanje svojih sredstev in koristi od nezakonitih dejavnosti.

Vir: Reuters