Kruh v obliki božične zvezde z vonjem po cimetu

ByAna Koren

14. decembra, 2022

Kruh v obliki božične zvezde z vonjem po cimetu

Kruh v obliki božične zvezde je hit postal že pred nekaj leti, poleg tega, da izgleda zelo praznično, je zelo prijeten. Nadev lahko prilagodite svojemu okusu. Cimet, sadna marmelada, čokolada, vse je odvisno od okusa. 

Zvezda je iz mlečno maslenega testa. Lahko pa naredite tudi po receptu za cimetove polžke, ki smo jih pekli tukaj.

Kako ga narediti?

Mleko in maslo segrejte v majhni posodi v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. Temperatura naj bo okoli 45 stopinj, približno topla na dotik. Dodajte kvas in pustimo približno 10 minut, da se na vrhu rahlo zapeni.

Medtem v ločeni skledi zmešajte moko, sladkor in sol. Na sredini naredite jamico in vanjo vlijete zmes s kvasom, rumenjaki in vaniljo. Mešajte toliko časa, da se sestavine povežejo.

Z rokami gnetite 10 do 12 minut, dokler testo ne postane mehko in elastično. Če se vam bo testo izkazalo za presuho, segrejte še malo mleka, v testo naredite jamico in dodajte polovico segretega mleka. Nadaljujte z gnetenjem in če je testo še vedno suho, dodajte preostalo mleko in zamesite testo. Če uporabljate kuhinjski robot, sestavine mešajte pet minut na srednji hitrosti, dokler testo ni mehko in elastično.

Večjo skledo rahlo naoljite in vanjo položite testo. Testo v skledi nekajkrat obrnite in ga malo naoljite. Skledo pokrijte s plastično folijo in pustite na toplem dve do tri ure, da testo vzhaja. Če želite preveriti, ali je testo pripravljeno, poskusite vanj potisniti dva prsta. Če ostane vdolbina, testo ni pripravljeno. Testo vzemite iz sklede na delovno površino, pokrijte in pustite še 30 minut, da še malo vzhaja. Medtem ko čakate, da testo vzhaja, pekač obložite s peki papirjem.

@thebakefeed

Perfect for sharing, this Blueberry Lemon Cream Cheese Bread is packed full of summertime flavors. The shaping of this bread gives it a perfect star shape. See below for the shaping tutorial. After baking, the glaze is the perfect sweet top to this tangy filling. Get the recipe on our site by searching “lemon blueberry bread”! #thebakefeed #baking #bakingbread #fromscratch #shapingdough #HowTo #bakingrecipe

♬ original sound –

Priprava nadeva in oblikovanje

Maslo mora biti dovolj mehko za mazanje. V skledi zmešajte rjavi sladkor in cimet (vedno lahko posežete po kozarcu Nutelle). Ko je testo pripravljeno, ga razdelite na štiri dele (kroglice). Delovno površino rahlo pomokajte in z valjarjem razvaljajte eno kroglico v krog s premerom približno 30 cm.

Na razvaljano testo položite krožnik in z nožem odrežemo vso odvečno testo okoli krožnika. Odstranite ploščo in položite testo na pripravljen pekač.

Po testu razmažite 1/3 zmehčanega masla in 1/3 mešanice cimeta in rjavega sladkorja. To bo spodnji del vaše zvezde. Postopek ponovimo s preostalim testom. Ne pozabite, da ne boste premazali zgornje (zadnje plasti). Na sredino testa postavimo majhen kozarec in ga nežno pritisnemo, da ostane krog, ki bo služil kot orientacijska točka. 

V testo zarežite štiri črte. Kot ura – 12, 3, 6 in 9 ura. Vsako četrtino razrežite še na dva dela, nato te kose razrežite še na dva dela, da na koncu dobite 16 trakov, ki se na sredini srečajo v krogu.

Vzemite dva trakova, ki ležita drug ob drugem, ju dvakrat zasukajte drug od drugega in ju na koncih združimo v vrh. Postopek ponavljajte s preostalimi trakovi, dokler ne dobite zvezdaste rože.

Zvezdico narahlo pokrijte s papirnato ali čisto kuhinjsko krpo in pustite počivati ​​še 30 minut. Pečico segrejete na 175 stopinj. Beljake, ki ste jih predhodno shranili v hladilnik, stepite in jih premažite po zvezdici.

Zvezdo pecite 20 minut, dokler ne dobi lepo zlato rjave barve. Potresite s sladkorjem v prahu in še malo cimeta. Postrezite toplo.

Dober tek!

Foto: Adobe Stock