Kučan obžaluje izgubo jugoslovanske identitete

Milan Kučan bivši predsednik države, je na borčevski proslavi v Opatjem selu ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini izrazil obžalovanje, da napisi “tukaj je Jugoslavija” izginjajo s pročelij slovenskih hiš. Italijo pa je obtožil Italijo poveličevanja fašizma. Kučan je opozoril, da doslej ni bilo nobenega opravičila ali obžalovanja za storjeno zlo med 2. svetovno vojno. Bivši predsednik republike je med drugim poudaril, da bi bilo dovolj, če bi italijanska politika sprejela ugotovitve skupnega poročila slovenskih in italijanskih zgodovinarjev o tem obdobju.

Prav tako je Kučan izrazil zaskrbljenost glede vojne v Ukrajini in poudaril, da so geopolitični interesi velikih držav za prevlado v svetu vedno bolj očitni. Opozoril je na pomanjkanje organiziranih prizadevanj za prekinitev spopadov. Kučan je v nagovoru kitiziral mednarodno skupnost za nesposobnost miroljubnega reševanja sporov. Kučan je pozval k zaključku vojne. Trdi tudi, da bi sredstva, porabljena za oboroževanje, lahko bila bolje porabljena, in sicer za reševanje posledic naravnih katastrof in pospeševanje prehoda v zeleno prihodnost.

Kučan je končal z omembo solidarnosti Slovencev med nedavnimi vremenskimi ujmami, ki bi lahko bila obetavna znamenja za prihodnje izzive, s katerimi se bo soočala slovenska država in družba.

Dan vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga praznujemo od leta 2005, označuje uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ko so postali Zgornje Posočje, Vipavska dolina, večji del Krasa in manjši del Istre del Slovenije v okviru takratne Jugoslavije. Večji del slovenskega dela Istre je bil priključen šele leta 1954 z Londonskim sporazumom o razdelitvi Svobodnega tržaškega ozemlja.

Vir Foto: STA

Portal24