Med kandidatkama za predsedniške volitve  Marto Kos in Natašo Pirc Musar se je vnel besedni dvoboj.

Marta Kos na očitke Milana Kučana odgovarja, da gre za poskus, da bi jo izključili iz predsedniške tekme izključili. Kučan je namreč pred časom dejal, da bi bilo nesprejemljivo, če bi imela stranka Gibanje svoboda ob predsedniku vlade in predsednici državnega zbora še predsednico države. S Kučanom, se strinja tudi Nataša Pirc Musar. Kučan Musarjevo tudi sicer podpira kot kandidatko za predsednico države. Pirc Musarjevi se, zdi orbanovsko, če bi se scenarij uresničil.

Marta Kos pravi, da če bo izvoljena, bo predsednica vseh, s svojimi načeli, ki se jim ne bo odpovedala. Če bo izvoljena pa bo svoje članstvo v stranki Gibanje Svoboda zamrzniti. Kot podpredsednica stranke bi v primeru izvolitve odstopila.

Kučanov očitek

Milan Kučan je scenarij po katerem bi bili iz iste stranke tako predsednik vlade kot predsednica državnega zbora in predsednica države komentiral z besedami:  “Ne samo, da se mi zdi, da je to politično neprimerno in nespodobno, ampak se mi zdi, da je to tudi sistemsko problematično.” 

Kosova je Kučanov odziv komentirala z besedami, da gre  za legitimen pomislek prvega predsednika.

“Iz njegovih (Kučanovih) besed zdaj diskreditirajo mene in govorijo o tem, kot pravi protikandidatka Nataša Pirc Musar, da bi to pomenilo “orbanizacijo”. Druga protikandidatka, dr. Krajnikova, pa govori o ogrožanju ustavnosti. In to je nesprejemljivo”.

Marta Kos
Nataša Pirc Musar se je odzvala pisno:

 “Mene v kandidaturi za predsednico države vodi misel, da je razlika med politikom in državnikom v tem, da politik misli na naslednje volitve, državnik pa na naslednje generacije. Ostajam trdno odločena, da ohranim državniško poslanstvo in tovrstnim provokacijam in skušnjavam sama ne v tej kampanji niti kasneje ne.”

Bi Marta Kos zbirala podpise? 

“Nisem hinavski človek in to bi bilo hipokritično: zanikati Gibanje Svoboda, se pretvarjati za neodvisno kandidatko, zbirati glasove volivcev in potem iskati podporo Gibanja Svoboda. Bi se vam to zdelo v redu? Menite, da volivci tega res ne bi dojeli kot prevaro?”

Marta KOs

Kosova se sklicuje tudi na primer predsednika države Janeza Drnovška, ki je položaj predsednika države zasedel po tem, ko je zapustil krmilo svoje vlade in takratne koalicijske stranke LDS.  

Vir: 24ur Foto: Gibanje svoboda Twitter

By A.K.

Komentar: