Kurjenje v naravi pod strogimi pogoji: Kako bo to vplivalo na poletne piknike?

Kurjenje v naravi pod strogimi pogoji: Kako bo to vplivalo poletne piknike?

Država je sprejela novo uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju, ki prinaša pomembne spremembe glede kurjenja in priprave hrane na prostem. Nova uredba prvič jasno opredeljuje pogoje, pod katerimi so dovoljeni pikniki z žarom ali kurjenjem v naravi, ter uvaja številne druge spremembe, ki naj bi izboljšale varnost in zmanjšale tveganje požarov.

Ena ključnih novosti uredbe je širša definicija naravnega okolja. Nova definicija zdaj obsega precej večje površine kot doslej, kar omogoča učinkovitejši in hitrejši nadzor inšpekcijskim organom in policiji. Predlagatelji uredbe so poudarili, da se veliko požarov zgodi na območjih, ki do zdaj niso bila zajeta v pojem naravnega okolja.

Novi pojmi in določbe

Uredba prvič definira pojma “kurišče” in “nadzirano požiganje”. Poleg tega ureja tudi dejavnosti, kot so preventivno nadzirano požiganje za preprečevanje požarov, uporaba ognja za usposabljanje gasilcev, in uporaba ognja pri določenih dogodkih v sistemu varstva pred naravnimi nesrečami.

Dopolnjene so tudi določbe glede uporabe ognjemetov v naravnem okolju ter omejitve in dodatne ukrepe, ki bodo veljali med razglašeno veliko ali zelo veliko požarno ogroženostjo. Prvič je opredeljeno, da se lahko v opazovanje iz zraka vključijo tudi enote za gašenje iz zraka po odločitvi Uprave za zaščito in reševanje.

Pravila za piknike in pripravo hrane

Pomembna novost uredbe so pravila za kurjenje v primeru priprave hrane na prostem. Nova uredba ne želi spreminjati obstoječe prakse priprave hrane zunaj stavb in objektov, vendar pa uvaja ukrepe varstva pred požarom. Hrano bo po novem mogoče pripravljati predvsem na urejenih in označenih prostorih za piknik.

Med razglašeno veliko ali zelo veliko požarno ogroženostjo bo priprava hrane na prostem dovoljena le ob določenih pogojih. Če ima žar ali posoda pokrov, veljajo določeni pogoji glede hitrosti vetra – priprava hrane brez pokrova ni dovoljena pri vetru nad 20 kilometrov na uro.

Dodatni varnostni ukrepi

Ne glede na način priprave hrane mora biti ob kurišču vedno prisotna polnoletna oseba. Prepovedano je uporabljati vnetljiva sredstva, razen namenskih proizvodov za kurjenje žara. Po končani pripravi hrane je treba ogenj popolnoma pogasiti.

Priprava hrane na odprtem ognju v kurišču je dovoljena le, če je ogenj oddaljen najmanj pet metrov od zunanjega roba krošenj dreves.

Omejitve za pripravo hrane v naravnem okolju ne bodo veljale za električne žare, mobilne stojnice in vozila za pripravo in prodajo hrane.

[Vir: Žurnal24]; Portal24; Foto: Freepik