Kurti Vučiću dal dva pogoja! Macron: Situacija je resna

Kurti je v televizijskem nastopu nagovoril tudi ameriškega veleposlanika. Dejal je, da je Jeffrey M. Hovenier zanj pomemben, a da so ga ljudje volili. Kosovski premier Albin Kurti je potrdil, da je pripravljen na nove volitve na severu Kosova.

To možnost je napovedal že v sredo, v četrtek zvečer pa je povedal, da je imel z ameriškimi senatorji in Jonom Finerjem, namestnikom svetovalca ameriškega predsednika za nacionalno varnost, več pogovorov. Navedel je tudi pogoje: umik protestnikov pred občinskimi poslopji na severu Kosova in polno izvajanje dogovora, ki ga je sklenil s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na srečanju Evropske politične skupnosti v Moldaviji so razpravljali tudi o reševanju aktualne kosovske krize. Pobudo sta prevzela francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz. Scholz in Macron sta govorila z Vučićem in kosovsko predsednico Vjoso Osmani.

Sklep je enak kot po Kurtijevih telefonskih pogovorih: Beograd mora vplivati ​​na srbsko skupnost na severu Kosova, ustaviti proteste in se udeležiti novih volitev. Priština mora narediti potrebne korake za vzpostavitev skupnosti srbskih občin, hkrati pa organizirati nove lokalne volitve.

“Na severu Kosova so bile napetosti, ki so se pojavile zaradi volitev, ki so na žalost bile izvedene, čeprav niso bili izpolnjeni pogoji, ki bi zagotavljali ustrezen proces – to je vodilo v stopnjevanje nasilja,” je Macron povedal novinarjem v Kišinjevu. “Situacija je resna, imeli smo intenzivno razpravo o izzivih na terenu. Vsi deležniki morajo pokazati pogum,” je dejal Scholz.

Kurti je v televizijskem nastopu v četrtek zvečer nagovoril tudi ameriškega veleposlanika, češ da je Jeffrey M. Hovenier zanj pomemben, a da so ga ljudje volili, ni pa ga imenoval veleposlanik. Veleposlaništvo ni napovedalo, da bi lahko prišlo do omilitve uvedenih ukrepov, ki vključujejo prekinitev stikov ameriške administracije s kosovskimi uradniki in prekinitev dejavnosti, ki naj bi spodbudile pet preostalih članic EU k priznanju Kosova.

vir Foto: Wikimedia Portal24