Ladja z orožjem za Izrael naj bi se ustavila v Kopru

Luka Koper [Foto: Zajem zaslona]

Ladja z orožjem za Izrael naj bi se ustavila v Kopru

Ladja Borkum, ki po navedbah španskih strank Sumar in Podemos prevaža orožje za Izrael, je v četrtek spremenila svojo pot. Posadka se je odločila, da se ne bo ustavila v španskem pristanišču Cartagena. V Španiji bi morala pristati tudi ladja Marianne Danica, ki prevaža 27 ton eksplozivnega materiala v mesto Hajfa v Izraelu, a so ji oblasti zavrnile dovoljenje za vplutje… o tem smo poročali tukaj.

Naslednje pristanišče, kjer se bo ladja Borkum ustavila, je Luka Koper, je danes sporočilo Gibanje za pravice Palestincev. Opozorili so, da naj bi bil po podatkih španskih organizacij Kampanja za končanje trgovine z orožjem z Izraelom in Solidarnostna mreža proti okupaciji Palestine tovor ladje namenjen v pristanišče Ašdod v Izraelu.

Omenjeni organizaciji trdita, da je na ladji okoli 20 ton raketnih motorjev, 12,5 tone raket z eksplozivnimi naboji, 1.500 kilogramov eksplozivnega materiala ter 740 kilogramov izstrelkov in goriva za topove.

Prošnja za zavrnitev dostopa

Gibanje za pravice Palestincev je slovenske oblasti pozvalo, naj ladji Borkum zavrnejo dostop in možnost pristanka v Luki Koper. Ladja naj bi namreč v sredo predvidoma prispela v slovensko pristanišče. Premierja Roberta Goloba, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obrambnega ministra Marjana Šarca in vodjo pomorske inšpekcije Toma Borovničarja so pozvali, da tovorni ladji preprečijo vplutje v Luko Koper. Če pa prihod ladje v Slovenijo ni več mogoče zavrniti, gibanje poziva k inšpekcijskemu nadzoru tovora in preveritvi njegove skladnosti z uradnim uporabniškim certifikatom.

“Če bodo slovenske oblasti in Luka Koper dovolili, da ladja s tovorom orožja in vojaške opreme, za katerega obstajajo resni indici, da je namenjen v Izrael, pristane, gre skozi tranzit ali da se jo pretovori v Sloveniji, bo to pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic,” je še dodalo gibanje v sporočilu za javnost.

V Luki Koper so za RTV Slovenija pojasnili, da o dovoljenjih za vplutje odloča uprava za pomorstvo, v tem primeru pa bo odločitev verjetno sprejeta na državni ravni.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona