Lago di Resia: čudovito umetno jezero v italijanskih Alpah

ByAna Koren

17. januarja, 2023 ,

Lago di Resia: čudovito umetno jezero v italijanskih Alpah

Januarski dnevi so idealni za kratek pobeg ob čudovito umetno jezero. Deli Italije, predvsem tisti ob meji s Švico in Avstrijo, brez dvoma ponujajo nenavadno doživetje, ki bo zimsko potovanje spremenilo v pravi spektakel.

Lago di Resia se nahaja v regiji Južne Tirolske v dolini občine Curon Venosta na meji s Švico in Avstrijo. Veličastno jezero v vseh letnih časih ponuja popolnoma drugačno in vedno fascinantno pokrajino. Dviga se do 1500 metrov nadmorske višine. Območje, zaradi katerega je najširše jezero v alpskem loku, se razprostira na 6,6 km².

Tisto, kar Lago di Resia loči od drugih umetnih jezer, je zagotovo nenavaden stolp, ki se dviga nad gladino vode in je iz leta 1357. Stolp, ki oblikuje edinstveno panoramo, je pripadal romanski cerkvi sv. Katarine. Potopljena je bila med gradnjo jezu v začetku petdesetih let dvajsetega stoletja.

Jezero je nastalo leta 1950 po izgradnji jezu za proizvodnjo električne energije. Takrat sta bili potopljeni sosednji vasi Curon in Resia. Uničene so bile številne hiše in cerkev sv. Katarine iz 14. stoletja. Od nje je ostal le stolp, ki danes predstavlja glavno značilnost doline Val Venosta.

Novo naselje je nastalo na višjih točkah nad jezerom in danes šteje okoli 2000 prebivalcev.

Tisto, kar Lago di Resiu loči od drugih umetnih jezer, je zagotovo nenavaden stolp, ki se dviga nad gladino vode in je iz leta 1357.


Lago di Resia in dolina Val Venosta pridobita posebno lepoto v zimskem obdobju. Takrat je jezero prekrito z debelo plastjo ledu . Turistom to omogoča sprehod do neposredne bližine romanskega stolpa.

Regija Južna Tirolska poleg jezera in zvonika ponuja številne zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Med njimi je tudi cerkev sv. Ane, ki se nahaja na hribu nad samim jezerom in ponuja razgled na celotno Dolina Curon Venosta. 5 kilometrov okoli jezera se nahaja tudi čudovita smučarska proga Belpiano, ki je namenjena ljubiteljem zimskih športov.

Legenda o jezeru

Na tem območju že vrsto let pripovedujejo legendo, da se v zimskem času zaradi močnega vetra ponoči s stolpa sliši zvonjenje, ki naznanja smrt.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ticino, mala Italija v Švici, mesta za vaš potovalni seznam

Ure s kukavico, natančne ure in fondue so le nekatere od stvari, ki jih povezujemo s Švico. Ticino je, italijansko govoreči kanton na jugu države. Znan je po mirnem podnebju in subtropskih vrtovih. Predvsem pa je znan po čudoviti alpski pokrajini… več tukaj.