Lamborghini razkril, kaj bo poganjalo naslednika Aventadorja (video)

ByAna Koren

8. marca, 2023

Lamborghini razkril, kaj bo poganjalo naslednika Aventadorja

Italijanski proizvajalec prestižnih športnih avtomobilov je razkril prve podrobnosti, povezane s pogonom naslednika Aventadorja.

Kot je bilo napovedano, gre za hibridni pogonski sklop. Osnova je spet 6,5 V12, a povsem nov motor. Zdaj je zasukan za 180 stopinj, tehtnica pravi, da je z 218 kg natanko 17 kg lažji od prejšnjega motorja V12. Največjo moč 825 KM razvije pri 9250 vrt/min, medtem ko je 725 Nm navora na voljo že pri 6750 vrt/min. 

Poleg tega, da je bencinski motor močnejši od predhodnika, se mu pridružuje še električna pomoč. V12 poganja zadnja kolesa, prednji pa dva elektromotorja, vsak z največ 150 KM in 350 Nm. Tik nad novo razvitim osemstopenjskim menjalnikom z dvema sklopkama je nameščen še tretji elektromotor s 150 KM in 150 Nm, ki je glede na način delovanja pogona vključen v pogon zadnjih koles. 

Kodno ime novega modela je LB744 1015 KM. Menjalnik je postavljen prečno in sicer za vzdolžno nameščenim motorjem in tehta le 193 kg. V osrednjem tunelu je Li-ion baterija s kapaciteto 3,8 kWh, ki se z močjo 7 kW napolni v pol ure. Na voljo je tudi regenerativno zaviranje, obstaja pa tudi možnost polnjenja motorja V12 v samo šestih minutah. Zanimivo je, da bo ta avto vzvratno vozil izključno na elektriko, načeloma pa s pogonom na prednji kolesni par, pod posebnimi pogoji pa v kombinaciji AWD. 

LB744 je prvi priključni hibridni Lamborghini, zmanjšanje emisij C02 pa je v primerjavi z modelom Ultimae kar 30-odstotno. 

vir Foto: Lamborgini

Ne spreglejte…

Lamborghini Sterrato, uh, kaj zmore!

Lamborghini je končno objavil tehnične informacije v zvezi s Sterratom.  Vizualne spremembe smo imeli že priložnost spremljati na prvi terenski različici superšportnega Huracana. Pri podjetju so se zdaj odločili deliti nekaj konkretnih informacij… več tukaj.