Lampedusa, preplavljena z nezakonitimi migranti, obalna straža pod pritiskom

Italijanski otok Lampedusa, ki je prva točka prihoda za ljudi, ki iščejo azil ali se želijo preseliti v druge evropske države, so v sredo preplavili nezakoniti migranti iz Tunizije. To je povečalo obremenitev obalne straže, ki poskuša prestreči plovila tihotapcev, in postavilo na preizkušnjo obljubo italijanske premierke Giorgie Meloni, da bo preprečila nezakonite migracije.

Kljub pravilom azilnega sistema EU sta Francija in Nemčija zaostrili pritisk na Italijo, saj sta zavrnili nezakonite migrante, ki po morju prispejo na italijansko obalo in se nato odpravijo proti severu. V nekaj več kot 24 urah je na otok prispelo približno 6800 nezakonitih migrantov, torej nekaj sto več od stalnega prebivalstva otoka.

Zastoj v tunizijskih pristaniščih zaradi razburkanega morja je po navedbah italijanskih oblasti preprečil tihotapcem spuščanje čolnov. Slednje pa je povzročilo povečanje števila nezakonitih migrantov. Zaradi omejene kapacitete bivališča za migrante na otoku, ki ima približno 450 postelj, so se oblasti trudile premestiti migrante s komercialnimi trajekti ali ladjo obalne straže na Sicilijo ali v Kalabrijo.

Francesca Basile, tiskovna predstavnica italijanskega Rdečega križa na Lampedusi, je povedala, da se trudijo zagotoviti “osnovne storitve” za 6000 migrantov v centru na Lampedusi. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos v Italijo po morju prispelo več kot 120.000 migrantov, med njimi več kot 11.000 mladoletnikov brez spremstva. Večina jih prečka Italijo peš, z avtobusi in z vlaki, da bi prišli v severno Italijo.

Andrea Costa, predsednik neprofitne organizacije Baobab Experience, ki pomaga migrantom v tranzitu v Rimu, je povedal, da so to poletje opazili povečanje migrantov iz Južnega Sudana, Sudana in Eritreje. Prostovoljci organizacije Baobab vsak večer na ulici v Rimu migrantom zagotovijo topel obrok. Večina migrantov preživi nekaj noči v Rimu, preden ujamejo avtobus proti mestu Ventimiglia na meji s Francijo.

Foto: EPA

Portal24