Lanena semena – kaj se zgodi, če jih redno uživamo?

ByAna Koren

8. marca, 2023

Lanena semena – kaj se zgodi, če jih redno uživamo?

Čeprav še vedno niso tako zalo priljubljena, dietetiki trdijo, da bi lanena semena morali vključiti v vsakodnevno prehrano. Od izboljšanja prebave in zmanjšanja tveganja za številne bolezni do izboljšanja kognitivnih funkcij, uživanje lanenih semen lahko pomaga ohranjati splošno zdravje.

Glede na to, da so bogata z vlakninami, lanena semena odlično vplivajo na izboljšanje prebave in uravnavanje metabolizma. Če želite preprosto povečati vnos vlaknin, je dodajanje lanenih semen vašemu obroku lahko odličen način. Ena žlica celih lanenih semen ima skoraj tri grame vlaknin, kar je 11 odstotkov priporočene dnevne vrednosti.

Uživanje lanenih semen poleg bolj zdrave prebave in hitrejše presnove pripomore tudi k lažjemu hujšanju, torej izgubi neželenih kilogramov.

Poleg vlaknin so lanena semena odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Ta živila so zlasti bogata s tako imenovano alfa-linolensko kislino (ALA), vrsto esencialne maščobne kisline, ki je telo ne more proizvesti. Edini način, da ga dobimo, je s hrano. In lanena semena so polna z njimi.

Dietetiki pojasnjujejo, da je uživanje omega-3 maščobnih kislin dokazano zmanjšuje vnetja v telesu. Slednje pa lahko pomaga pri preprečevanju razvoja kroničnih bolezni. Povezan je tudi z zmanjšanjem tveganja za bolezni srca, kot sta srčni infarkt in možganska kap, z znižanjem visokega krvnega tlaka, pa tudi z izboljšanjem kognitivnih funkcij.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Laneno olje varuje pred možgansko kapjo in srčnim infarktom

Zdravilne lastnosti lana so znane že zelo dolgo. Semena se že dolgo uporablja za ohranjanje zdravja in lajšanje številnih zdravstvenih težav.

Čeprav je bil lan nekaj časa zapostavljen kot živilo, je danes vse bolj priljubljen na jedilnikih privržencev zdrave prehrane… več tukaj.