Lastnik BIA Separations bo zahteval milijonsko odškodnino

ByAna Koren

22. oktobra, 2023 , ,

Lastnik BIA Separations bo zahteval milijonsko odškodnin

Slovensko podjetje BIA Separations je odločeno pravno ukrepati proti agenciji Spirit in Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), saj trdijo, da sta ti instituciji nezakonito ravnali do njih. Podjetje je pripravljeno primer pripeljati pred evropska sodišča in je prepričano, da bo slovenska država na koncu morala plačati milijonsko odškodnino. V času vlade Marjana Šarca je bil slovenski politični vrh že obveščen o tem.

Obenem Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izvaja hišne preiskave v zvezi s sumom kaznivega dejanja pri prodaji državnega deleža v podjetju Meta Ingenium bivšemu lastniku podjetja BIA Separations. Preiskave, potekajo v sodelovanju z italijanskimi organi pregona, se osredotočajo na območje Policijske uprave (PU) Ljubljana, vključno s Slovenskim državnim holdingom (SDH), ki je tiho odobraval uničevanje podjetja BIA Separations. Policija preiskuje domove, poslovne prostore in druge objekte, vključene v to zadevo.

Skupna protipravna premoženjska korist iz omenjenega kaznivega dejanja je ocenjena na več kot 14 milijonov evrov. Osumljenci so obtoženi zlorabe položaja in zaupanja v gospodarski dejavnosti, ki je oškodovala gospodarsko družbo v državni lasti. Preiskovalna dejanja se nanašajo na tri fizične in pravne osebe v Sloveniji ter po eno fizično in pravno osebo v Italiji. Policija je obtožila osumljence, da so z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi zlorabili svoj položaj, sklepali škodljive pogodbe in sodelovali v postopku prodaje za bistveno nižjo ceno od realne vrednosti.

Vpleten tudi kader SD-ja?

V primeru zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki trenutno poteka, je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let. V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so potrdili obisk kriminalistov, ki preiskujejo prodajo družbe Meta Ingenium iz leta 2020. SDH je kriminalistom zagotovil potrebno dokumentacijo in informacije. Neuradno je bilo razkrito, da hišna preiskava poteka tudi pri bivšem članu uprave SDH-ja, Boštjanu Kolerju, ki je povezan s Socialnimi demokrati. SDH je svoj delež v podjetju Meta Ingenium prodal za 1,9 milijona evrov, in sicer dva meseca pred prodajo BIA Separations nemškemu Sartoriusu. Dodatnih 1,2 milijona evrov kupnine bi SDH pridobil ob uspešni prodaji BIA Separations.

Nadzorniki v SDH opozarjajo, da pri prodaji ni bila zagotovljena potrebna skrbnost in da je bila prodaja izvedena v škodo države, saj bi v primeru, da bi SDH obdržal lastništvo v Meta, znašala kupnina najmanj 18 milijonov evrov.

Ustanovitelj in direktor BIA Separations, dr. Aleš Štrancar, je povedal, da je SDH opozarjal na vrednost podjetja, vendar so bila njegova opozorila ignorirana. Prav tako so bili iz zaupnih virov pridobljeni podatki o poskusih reševanja sporov med MGRT, agencijo Spirit in podjetjem BIA Separations v času vlade Marjana Šarca. Iz teh komunikacij je razvidno, da je bil državni vrh, vključno s takratnim premierjem, seznanjen z vsebino spora. V enem izmed teh sporov, kjer je agencija Spirit tožila BIA Separations za 1,2 milijona evrov, je bila na prvi stopnji sodba izrečena v korist BIA Separations.

Politična odločitev sodišča?

Višje sodišče je v primeru BIA Separations po mnenju nekaterih sprejelo politično odločitev, primer pa je nato pristal na ustavnem sodišču. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je tožilo BIA Separations za 60 tisoč evrov. Sodba na prvi stopnji je bila v korist podjetju BIA Separations, vendar je višje sodišče odločilo drugače. Podjetje je nato vložilo zahtevo za revizijo postopka na vrhovno sodišče in napovedalo tožbo proti agenciji Spirit zaradi nepodelitve projekta z oznako odličnosti s strani Evropske komisije. Škoda, povzročena zaradi tega, naj bi znašala najmanj 2,5 milijona evrov. Sodišče v Novi Gorici je potrdilo nezakonito ravnanje agencije Spirit. Podjetje BIA Separations pa je ob tem napovedalo, da bodo primere pripeljali pred evropska sodišča.

Podjetje trdi, da bo slovenska država na koncu morala plačati znatne vsote denarja, obenem pa opozarja na namerno uničevalno prakso agencije Spirit. Zaradi nepodelitve 1,6 milijona evrov za projekt z oznako “Seal of Excellence” s strani EU, se je že pojavila ogromna gospodarska škoda, ki jo ocenjujejo na več kot 2,5 milijona evrov. V primeru, da ne bo dosežena zadovoljiva rešitev, BIA Separations načrtuje obravnavo primera na Evropskem sodišču, kar bi lahko dodatno obremenilo davkoplačevalce.

Viri razkrivajo tudi del komunikacije med BIA Separations in Slovenskim državnim holdingom (SDH) iz julija 2020. V sporočilu je omenjeno, da BIA Separations od SDH pričakuje rešitev sporov s slovensko državo na osnovi predlaganega kompromisa. Omenjeni so bili tudi scenariji, ki so vključevali dokapitalizacijo in finančno vlaganje, a so nato sledili odstopi s položajev v SDH, kar je še dodatno zapletlo situacijo.

vir

Foto: STA

Portal24