Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs postal prvi gej predsednik v EU

ByAna Koren

8. julija, 2023 ,

Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs postal prvi gej predsednik v EU

Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs je v soboto uradno postal prvi odkrito deklarirani homoseksualec na čelu države članice Evropske unije. Rinkevičs (49), ki je zunanji minister od leta 2011, je v soboto v Rigi zaprisegel kot predsednik Latvije.

Čeprav je položaj na splošno ceremonialen, ima latvijski predsednik moč vložiti veto na zakone in razpisati referendume. Medtem ko so bili v preteklosti odkrito istospolno usmerjeni predsedniki vlad, v Evropski uniji nikoli ni bilo odkrito istospolno usmerjenega voditelja države.

Nekdanji belgijski premier Elio di Rupo je bil prvi odkrito istospolno usmerjeni premier v EU, ki se je v svojem mandatu javno izpostavil. Rinkevičs je svojo spolno usmerjenost kot gej odkrito razkril leta 2014. Od takrat je glasen zagovornik pravic LGBT.

Istospolne poroke v Latviji niso legalizirane, čeprav je tamkajšnje ustavno sodišče lani priznalo istospolno partnerstvo. Rinkevičs je bil maja po tretjem krogu glasovanja v latvijskem parlamentu izvoljen za predsednika Latvije.

V sobotnem inavguracijskem govoru je Rinkevičs obljubil, da bo še naprej podpiral prizadevanja za pomoč Ukrajini v vojni proti Rusiji. “Ruska vojna in genocid v Ukrajini sta ustvarila novo in ostro realnost,” je dejal 49-letni Rinkevichs. Dodal je da imperialna Rusija in režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka ogrožata svet, Evropo in našo regijo.

Rinkevičs bo prevzel predsedniške dolžnosti od odhajajočega predsednika Egilsa Levitsa s štiriletnim mandatom in bo na prihajajočem vrhu Nata prihodnji teden v Vilni zastopal Latvijo.

vir Foto: Edgars Rinkevičs Twitter Portal24