Lavrov ne more v Srbijo, sosednje države so zanj zaprle zračni prostor. Hudi boji na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo. Predsednik Zelenski se je v svojem  obisku fronte srečal z vojaki in poveljniki se. Zdi se, da se ukrajinske sile v protiofenzivah proti Rusom na več ključnih območjih krepijo. 

Ponedeljkov povzetek:

  • Predsednik Zelenski je obiskal vojake in poveljnike na frontah v vzhodni ukrajinski regiji Donbas. Spoznal je tudi civiliste, ki so bili med rusko invazijo prisiljeni zapustiti svoje domove. 
  • Združeno kraljestvo bo Ukrajini dobavilo nove raketne sisteme z dosegom 80 km. 
  • Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil prisiljen odpovedati ponedeljkov obisk v Srbiji. Sosednje države so svoj zračni prostor za letalo najvišjega ruskega diplomata namreč zaprle.
  • Ukrajinska nogometna reprezentanca je v nedeljo zvečer izgubila mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu s porazom z 0:1 proti Walesu.
  • Ukrajinske sile navajajo, da so začele uspešno protiofenzivo proti ruskim vojakom v vzhodnem mestu Sieverodonetsk. Znova imajo polovico mesta.  Hkrati pa Moskva trdi, da v Donbasu napreduje.

Obisk ruskega zunanjega ministra v Srbiji je bil odpovedan, sosednje  države so zanj zaprle zračni prostor

Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Srbiji je bil odpovedan. Države okoli Srbije tj. Bolgarija, Severna Makedonija in Črna gora, so svoj zračni prostor zaprle za letalo, ki bi v ponedeljek v Beograd prepeljalo Sergeja Lavrova.

Srbija, ki ima z Rusijo tesne kulturne vezi, se ni pridružila zahodnim sankcijam proti Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin in srbski predsednik Aleksandar Vučić sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Rusija Srbiji še naprej dobavljala zemeljski plin. Druge države imajo dobavo prekinjeno, ker nočejo plačevati ruskega plina v rubljih.

Združeno kraljestvo bo Ukrajini dobavilo nove raketne sisteme

Združeno kraljestvo bo Ukrajini dobavilo raketne izstrelke z dosegom 80 km, da bi se lahko zoperstavila ruski ofenzivi, je v ponedeljek sporočilo ministrstvo za obrambo. Sistemi za izstrelitev raket (M270 MLRS) bodo “znatno povečali zmogljivosti ukrajinskih sil,” so še sporočili z ministrstva. 

Odločitev je bila sprejeta v “tesnem usklajevanju” z ZDA. Te so prejšnji teden napovedale dobavo sistemov Himars z dosegom 80 km – torej večnamenskih raketnih izstrelitvenih platform, ki so nameščena na lahka oklepna vozila.  

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo opozoril, da bo Moskva napadla v nove cilje, če bo Zahod dobavil rakete dolgega dosega, in dejal, da so trenutne dobave orožja usmerjene v “podaljšanje konflikta”.

Ukrajinsko svetovno prvenstvo se je končalo s porazom proti Walesu

Ukrajinski igralci so jokali potem, ko so v nedeljo izgubili z 0:1 proti Walesu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Odločilni trenutek se je zgodil v 34. minuti. Andrej Jarmolenko je z glavo nehote poslal žogo v lastno mrežo, medtem ko je poskušal odbiti prosti strel kapetana Walesa Garetha Balea.

Predsednik Zelenski na frontnih črtah Donbasa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo obiskal svoje vojake na frontni črti v vzhodnem Donbasu.

“Bili smo v Lsičansku, bili smo v Soledarju,” je dejal Zelenski, ki je obiskal poveljniška mesta v teh mestih blizu Sieverodonetsk, ključnega mesta v ruski ofenzivi na področju rudarskega bazena Donbas. Obiskal je tudi Bakmut v jugozahodni regiji Doneck in se pogovarjal z vojaškim osebjem.

“Želim se vam zahvaliti za vaše odlično delo, za vašo službo, za zaščito vseh nas, naše države. Hvaležen sem vsem,” je borcem za Ukrajino dejal Zelenski. “Pazite nase! Ponosen sem na vse, ki sem jih srečal, se rokoval, komuniciral, podpiral.”

Obiskal je tudi Zaporožje, da bi se srečal s prebivalci Mariupola, ki so uspeli pobegniti iz strateškega pristanišča na Azovskem morju. To mesto je rusko bombardiranje skoraj popolnoma uničeno.

“Vsaka družina ima svojo zgodbo. Večina je brez moških,” je opozoril. “Mož ene družine je šel v vojno.  Drugi mož je v ujetništvu, tretji mož je na žalost mrtev. Tragedija. Brez doma, brez ljubljenih. Za otroke je treba živeti. Pravi junaki, oni so med nami.«

Zelenski je maja že obiskal frontne linije v regiji Harkov.

Vir: Euronews, AFP, Reuters

Foto: Sergej Ilnitski/Pool Photo via AP