Lavrov predstavil ruske pogoje za konec vojne: “Izpolnite jih v svoje dobro”

Predlogi Moskve za konec ‘težav’ Ukrajini so Kijevu dobro znani in Ukrajina jih bo izpolnila v svoje dobro ali pa se bo o tem odločila ruska vojska, je za agencijo TASS povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

“Naši predlogi za demilitarizacijo in denacifikacijo ozemelj pod nadzorom režima, odstranitev groženj varnosti Rusije, ki prihajajo od tam, vključno z našimi novimi ozemlji, so sovražniku dobro znani. Pomen je preprost. Izpolnite jih. Za vaše dobro. V nasprotnem primeru bo o vprašanju odločila ruska vojska,” je TASS citiral Lavrova.

Uradna Moskva svojo invazijo na Ukrajino imenuje “posebna vojaška operacija” za “demilitarizacijo” in “denacifikacijo”. Kijev in njegovi zahodni zavezniki to imenujejo agresija v imperialnem slogu, katere cilj je zavzetje države, spominja Reuters.

“Žogica je na strani režima”

Moskva je septembra napovedala priključitev štirih ukrajinskih provinc – Donecka, Luganska, Zaporožja in Hersona. Pred tem je Rusija izvedla referendum. Kijev in njegovi zavezniki so referendum zavrnili kot lažen in nezakonite.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo izjavil, da se je Rusija pripravljena pogajati z vsemi stranmi, vpletenimi v vojno v Ukrajini. Kijev in njegovi zahodni podporniki so pogajanja zavrnili, je dodal… več tukaj.

Tako Kijev kot Washington ocenjujeta, da Rusija ne želi pogajanj. Moskva medtem ne odgovarja na ukrajinske predpogoje, ki vključujejo popoln umik ruskih vojakov iz Ukrajine, vključno z leta 2014 okupiranim Krimom.

Lavrov je za Tass dejal, da je, ko gre za to, kako dolgo bo trajal konflikt, “žogica na strani režima, za njim pa stoji Washington”.

Foto: zajem zaslona

By A.K.

Komentar: