Lazzarini, vodja agencije ZN: V Gazi vsak dan deset otrok izgubi eno ali obe nogi

ByMiha Kovač

25. junija, 2024 , , , ,
Gaza [Foto: Wikimedia WAFA (Q2915969) v pogodbi z lokalnim podjetjem (APAimages)]

Lazzarini, vodja agencije ZN: V Gazi vsak dan deset otrok izgubi eno ali obe nogi

Na območju Gaze vsak dan povprečno deset otrok ostane brez ene ali obeh nog, je na tiskovni konferenci v Ženevi opozoril Philippe Lazzarini, vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). “Vsak dan imamo v povprečju deset otrok, ki izgubijo eno ali obe nogi,” je dejal Lazzarini in poudaril, da te številke ne vključujejo otrok, ki izgubijo roko ali dlan.

Lazzarini je razkril, da ti šokantni podatki temeljijo na poročilih UNICEF-a, ter dodal: “Amputacije se večinoma izvajajo v groznih razmerah in včasih brez kakršne koli anestezije, kar velja tudi za otroke.” Opozoril je, da je v več kot 260 dneh te brutalne vojne skoraj 2000 otrok doživelo amputacijo.

Poleg tega je Lazzarini omenil poročilo nevladne organizacije Save the Children, ki navaja, da je od začetka vojne na območju Gaze “izginilo do 21.000 otrok”. Ti otroci so lahko pokopani pod ruševinami, ujeti, pokopani v anonimnih grobovih ali izgubljeni v kaosu vojne. Čeprav je te podatke težko zbrati in preveriti, je najmanj 17.000 otrok brez spremstva odrasle osebe, okoli 4.000 pa naj bi jih izginilo pod ruševinami.

Kaos v Gazi: Tihotapske združbe otežujejo dostavo humanitarne pomoči

Na območju Gaze vlada kaos, medtem ko tihotapske združbe dodatno zaostrujejo že tako zahtevne pogoje za dostavo humanitarne pomoči, je povedal Philippe Lazzarini, vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA).

“Zdaj se v bistvu soočamo s skoraj popolnim kolapsom reda,” je dejal Lazzarini. Krivdo za slednje je delno pripisal povečanju števila tihotapskih tolp cigaret. Dodal je, da dostava pomoči postaja vse bolj zapletena.

UNRWA, ustanovljena leta 1949 po prvi izraelsko-arabski vojni, zagotavlja izobraževanje, primarno zdravstveno varstvo in humanitarno pomoč na območju Gaze, Zahodnega brega, Jordanije, Sirije in Libanona. Kljub ključni vlogi agencije so številne države v začetku tega leta prekinile finančno pomoč zaradi izraelskih obtožb, da so zaposleni UNRWA povezani s palestinskimi oboroženimi skupinami.

Lazzarini je pojasnil, da vse te države, razen ZDA in Velike Britanije, od takrat še naprej financirajo agencijo. Kljub temu pa je opozoril, da ima agencija trenutno dovolj denarja za svoje delo le do konca avgusta.

Kriza v Gazi tako zahteva nujno mednarodno pozornost in dodatno podporo, da bi se zagotovilo nemoteno delovanje humanitarnih programov ter pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia WAFA (Q2915969) v pogodbi z lokalnim podjetjem (APAimages)