(Foto: OHS )

Še nekaj dni nas loči do pričetka festivala Odprte hiše Slovenije, pri katerem tudi letos sodeluje javna agencija SPIRIT Slovenija. Festival bo letos potekal že trinajstič, najširši javnosti pa ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev. Tako si bo med 27. in 29. majem 2022 moč v živo ogledati več kot 60 stanovanj in družinskih hiš, izobraževalnih, poslovnih, kulturnih, turističnih in športnih stavb ter zunanjih ureditev. Prav tako se bo moč udeležiti strokovnih vodenj po celotni Sloveniji. Rdeča nit letošnjega dogodka je »Arhitektura v novi realnosti.«

Predstavniki medijev so si lahko danes v živo ogledali enega izmed objektov, ki sodeluje na festivalu; inovativno prenovo in razširitev pisarniških prostorov podjetja AquafilSLO v Ljubljani. Podjetje je eden največjih izdelovalcev sintetičnih vlaken v Evropi. Izdeluje jih po edinstvenem inovativnem postopku tudi iz odsluženih izdelkov in industrijskih odpadkov. So tudi ponosni glasnik slovenskega gospodarstva nacionalne kampanje I feel Slovenia. Green. Creative. Smart. Prav tako so vključeni v program nadaljnje rasti podjetij s tujim in mešanim kapitalom, oboje pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija.

Podjetje je trajnostnim načelom zavezano že od leta 2010 in je odličen primer dobre prakse krožnega gospodarstva. Zato je tudi prenova njihovih prostorov sledila najnovejšim smernicam za trajnostni razvoj urbaniziranih področij. Idejno zasnovo in izvedbo projekta so predstavili Denis Jahič, generalni direktor podjetja AquafilSLO, Jernej Hočevar iz arhitekturnega biroja TRIA studio in dr. Bruno Dujič iz podjetja CBD.

Novi pisarniški prostori so z uporabo trajnostnih pristopov in materialov – prvenstveno lesa, obnovljivega materiala, zasnovani tako, da zaposlenim ponujajo prijeten, svetel in odprt delovni prostor. S prenovo je stavba postala energetsko učinkovitejša in zdrava za uporabnike, saj les deluje kot biološki filter, ki zrak očisti in osveži. Trajnostni koncept vse bolj zagovarja tudi rekonstrukcijo obstoječih starejših stavb in ni naklonjen njihovemu rušenju, saj bi s tem okolje obremenili z ogromno količino odpadnega materiala.

Letošnja tematika festivala Odprte hiše Slovenije, ki bo potekal med 27. in 29. majem 2022, je Arhitektura v novi realnosti. »Planet, družba, gospodarstvo, okolje, kultura in vrednote se spreminjajo hitreje, kot se ljudje nanje navajamo in odzivamo. Arhitektura bistveno vpliva na posameznike in celotno družbo, zato želimo poudariti njeno pomembno vlogo, ki pa je lahko v družbi uresničena le s poglobljenim razumevanjem njenega poslanstva. Arhitektura in ljudje smo povezani v skupnem prostoru. Po izkušnji zadnjih let, ko občutimo pomanjkanje povezanosti in sodelovanja, se tudi ideja o vrnitvi v svet pred epidemijo postavlja pod vprašanje. Zdi se, da bomo morali v prihodnosti načrtovati in oblikovati svoj svet na nov način in v širšem kontekstu«, je povedala Lenka Kavčič, direktorica omenjenega festivala. Eden od pomembnih ciljev festivala je tako tudi izmenjava znanja in navezovanje stikov s strokovnjaki s področja arhitekture, gradnje in oblikovanja prostorov, ki sodelujejo pri ogledih objektov.

Vir: MGRT RS

By A.K.

Komentar: