Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je na prvi dan obiska v Ukrajini v humanitarnem skladišču EU-ja srečal s predstavniki humanitarnih organizacij.

EU je v krajih Vinica in Dnipro vzpostavil dve skladišči za humanitarno pomoč. Humanitarne organizacije imajo do njih brezplačen dostop. Skladišče v Vinici je opremljeno s prostorom, v katerem je mogoče upravljati temperaturo. To mogoča shranjevanje različnih dobrin, tudi zdravil.

EU podpira tudi transportne storitve, v okviru katerih omogoča dobavo pomoči s tovornjaki. Od aprila je 18 humanitarnim organizacijam iz EU-ja in Ukrajine pomagala pri dobavi več kot 750 ton humanitarne pomoči. Tako so pomoč dostavili tudi na težko dostopna območja, kot sta središče Harkova in Kramatorsk.

“V vojni v Ukrajini so kršena humanitarna načela. Medtem ko EU še naprej podpira civiliste, ki so se pred vojno zatekli v sosednje države, moramo še naprej podpirati tudi tiste v Ukrajini, ki niso zapustili države.«

Janez Lenarčič

Evropski komisar iz Slovenije želi z obiskom po neuradnih informacijah STA pridobiti dodaten vpogled v aktualne potrebe po pomoči v Ukrajini. Ugotovil, bi tudi rad kako še naprej in še bolj učinkovito dostavljati humanitarno pomoč Ukrajini in njenim prebivalcem. Načrtovano je tudi srečanje z več visokimi predstavniki Ukrajine.

EU pošilja pomoč Ukrajini in Moldaviji

Evropska unija Ukrajini zagotavlja vojaško, finančno in humanitarno pomoč. Za projekte humanitarne pomoči civilistom v Ukrajini in Moldaviji je EU namenil 243 milijonov evrov. 330 dodatnih milijonov evrov je namenil programu, ki je namenjen zagotavljanju osnovnih dobrin in storitev, kot so hrana, zdravstvena oskrba in izobraževanje.

Poleg tega prek evropskega mehanizma civilne zaščite EU-ja usmerja pomoč posameznih držav članic Ukrajini in Moldaviji. Članice Unije ter Norveška in Turčija so do zdaj prispevale več kot 30.000 ton pomoči. Pomoč je bila v obliki zdravil, hrane, električnih generatorjev in tudi mobilnih bolnišnic. Poleg tega so številne države sprejele begunce iz Ukrajine, ki so zbežali pred rusko agresijo.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: EU parlament