Leta 2025 pričakujemo prihod telefona iPhone SE 4

Govori se, da bo prišel iPhone SE 4, ki je predviden za leto 2025. Predstavlja pomembno nadgradnjo. Od predstavitve leta 2016 bo to najobsežnejša izboljšava modela. Ugibanja kažejo, da bo naprava morda odpravila gumb Domov. Vključila bi lahko funkcijo Face ID. Poleg tega bi lahko prevzela sodobno zasnovo telefona iPhone 14 z zarezo.

Applova strategija tesnejše uskladitve modela SE s svojimi najbolje prodajanimi telefoni iPhone bi lahko bila zelo uspešna. Vendar pa mora biti podjetje previdno in se izogniti nekaterim pastem, da izdelek ne bi dosegel slabših rezultatov. Izstopajo tri kritična področja.

Prvič, Apple slovi po tem, da v svojih napravah, zlasti v cenovno ugodnejši seriji iPhonov SE, ponuja omejen pomnilnik. Čeprav modeli višjega razreda, kot je iPhone 15 Pro, ponujajo do 1 TB prostora za shranjevanje podatkov, je takšna zmogljivost precej draga. Zgodovinsko gledano se je pri iPhonu SE količina pomnilnika skromno povečala, od 16 GB leta 2016 do 64 GB v različici iz leta 2022. Vendar se to po današnjih standardih še vedno šteje za nezadostno. Upamo, da bo iPhone SE 4 v svojem osnovnem modelu ponujal vsaj 128 GB pomnilnika, da bo ostal konkurenčen.

iPhone SE izstopa na področju sodobne fotografije pametnih telefonov predvsem zaradi ene 12-megapikselske zadnje kamere, ki se ni spremenila od njegovega prvenca leta 2016. Čeprav ta kamera zagotavlja pohvalno zmogljivost, je pomanjkanje nočnega načina opazna opustitev. Pomen fotografije za potrošnike je nesporen. Fotoaparat telefona SE se morda zdi podpovprečen. To še posebej velja v primerjavi s prihodnjimi modeli, kot sta iPhone 16 ali 17. Vendar se govori o prihodnji nadgradnji modela SE z 48 megapiksli.

Applova cenovna strategija za uspeh

Glavni izziv za iPhone SE je njegova cenovna strategija. Prihajajoče izboljšave, kot so večji zaslon OLED, Face ID in nadgradnja fotoaparata, bodo neizogibno povečale stroške. Cena se lahko znatno zviša z začetnih 429 dolarjev. To bi lahko zmanjšalo privlačnost telefona SE. Zlasti v primerjavi s predvideno začetno ceno iPhona 17, ki naj bi bila 2025.

Čeprav se morda zdi, da bi cenovno dostopen iPhone samodejno pritegnil kupce, nedavni prodajni trendi izpodbijajo to predpostavko. Trenutni iPhone SE s ceno 429 dolarjev se menda težko prodaja. iPhone mini, ki je stal 699 dolarjev, je bil po dveh ponovitvah ukinjen. Razlog za to je bila nezadovoljiva prodaja. Potrošniki so imeli raje modele, ki so stali več kot 100 dolarjev več.

Apple se zato pri določanju cen iPhona SE sooča z ravnotežjem. Cena mora biti dovolj nizka, da upraviči svojo vrednost v primerjavi z dražjimi modeli, vendar ne tako nizka, da bi vzbudila dvome o njegovi kakovosti. Iskanje te ugodne točke je ključnega pomena za strategijo podjetja Apple.

Vir foto: Pexels Biznis24