Letalske družbe letos pričakujejo 779 milijard dolarjev dobička

ByAna Koren

3. januarja, 2023
Foto: Pexels

Letalske družbe letos pričakujejo 779 milijard dolarjev dobička

Letalske družbe so preživele nekaj težkih let. Globalne karantene brez primere so najprej privedle do praznega neba in nato do dolgoročnega zmanjšanja letov. Ker se razmere glede Covida izboljšujejo, so potniki spet v gibanju in željni potovanja.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov pričakuje, da se bo industrija vrnila k dobičkonosnosti do leta 2023. Letalske družbe naj bi skupaj ustvarile svetovni čisti dobiček v višini 779 milijard dolarjev, industrija pa naj bi v naslednjih petih letih zrasla za 25,5 odstotka.

Delnice letalskih družb so presegle večino drugih sektorjev. V zadnjih treh mesecih so delnice Delte Airlines zrasle za 9,88 odstotka. Easyjet je pridobil 11,9 odstotka. Lufthanse pa je v istem obdobju pridobila kar 42,79 odstotkov. Prihodki letalskih prevoznikov rastejo, prihajajoča sezona računovodskega poročanja v januarju pa naj bi prinesla še boljše rezultate.

Investicijske banke so zelo pozitivne glede obetov za letalske družbe. Deutsche Bank je postavila ciljno ceno delnice American Airlines na 25 dolarjev, kar pomeni skoraj 100-odstotno rast. Barclays je za Delta Airlines postavil ciljno ceno 38 dolarjev.

Kljub nedavni gospodarski recesiji in energetski krizi v Evropi mnogi analitiki menijo, da je zdaj pravi čas za trgovanje z delnicami letalskih prevoznikov, še posebej, če cene surove nafte (glavne sestavine letalskega goriva) ostanejo okoli ali pod 80 dolarjev.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Raziskava iz leta 1966: Jugoslovani največji optimisti na svetu

Raziskava o človekovi sreči iz leta 1966 je pokazala, da so bili Jugoslovani takrat največji optimisti na svetu. 

December 1966:  Jugoslovani so bili največji optimisti na svetu, če je verjeti rezultatom takratne raziskave. Decembra 1966 je Inštitut za mednarodne sociološke raziskave iz Princetona v ZDA pod vodstvom profesorja Hadleyja Cantrila obdelal podatke, pridobljene v mednarodni raziskavi O človeški sreči, o kateri je poročala Politika Ekspres… več tukaj.