Leto 2022 je minilo, pred nami je zanimivo leto

ByUredništvo

1. januarja, 2023
Edvard KadičEdvard Kadič [ Foto: Polona Avanzo ]Edvard Kadič

Leto 2022 je minilo, pred nami je zanimivo leto

Leto 2022 je minilo, pred nami je zanimivo leto. Tisti, ki nas politika zanima in na tak ali drugačen način v njej tudi sodelujemo, smo doživeli eno bolj burnih let doslej. Zame je bilo tudi obilo priložnosti za boljše razumevanje obnašanja ljudi.

Aprilske volitve v Državni zbor so npr. pokazale, da je pri slovenskih volilcih forma daleč pred vsebino. Da se slovensko volilno telo neverjetno dobro odziva na PR sporočila in marketing, veliko slabše pa na vsebino. 

Te voljnosti za odločanje za nove in nove obraze ter kupovanje idej, ki nimajo niti kančka zdrave pameti (npr. v 30-ih dneh do zdravnika specialista ipd.), pa ne smemo mešati z neumnostjo volivcev. Vsaj jaz ne mislim, da so volivci neumni.

Prej gre za nezainteresiranost za politiko, za občutek oddaljenosti od politike, kot karkoli drugega. Kdaj ste nazadnje npr. poklicali svojega poslanca v DZ in od njega zahtevali to ali ono? Ga poklicali in mu povedali svoje, ker je glasoval drugače od vaše volje? Sploh poznate svojega poslanca ali poslanko?

Ljudje v Sloveniji očitno tudi v politiki kupujejo tisto, o čemer vsi veliko govorijo in ne tisto, kar se na testih izkazuje za najboljše.

Tak pristop že terja svoj davek. Vedno več Golobovih volivcev in javnih osebnosti, ki so se pred volitvami tako zaklinjali na nov obraz, se že javno sprašuje, kdo to dejansko sedi na čelu slovenske vlade, saj razen vedno večjega kaosa, ni na mizi nič konkretnega. Zadnja raziskava Ninamedia o počutju volivcev kaže celo 40+ % volivcev, ki menijo, da bo življenje v prihodnjem letu slabše.

V letu 2021 jih je bilo takšnih dobrih 20%. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo končno povezali svoje stanje v denarnici s to vlado, nehali tiščati glave v pesek in pleteničiti, da je Janša kriv. Zanimivo bo.

Zlom zdravstva

Zanikanje zloma zdravstva bo verjetno sprožilec, ki bo Goloba v letu 2023 tudi dejansko odnesel. Če še lahko kupim, da je podobno število ljudi brez svojega osebnega zdravnika kot pred tremi leti, pa težje v celoti kupim kolaps na urgencah kot nekaj, kar je posledica zgolj nekakšne igre interesnih skupin, kot to trdi minister Danijel Bešič Loredan. 

Podobno je na to trditev reagirala tudi voditeljica oddaje Odmevi Tanja Starič pred nekaj dnevi:

Sicer Bešič Loredanu dam deloma prav, da so interesne skupine tudi del problema. Te “interesne skupine” predvsem profitirajo z nastalo situacijo in je prav zato ne preprečujejo. Niso pa one edini vzrok.

Tudi s tem, da je nastala situacija posledica 30 let napačne zdravstvene politike, se lahko strinjam.

A te isti protagonisti so pripeljali Goloba na oblast in onemogočili Janšo. Protagonisti te 30-letne zgrešene politike so naredili vse, da Janševa vlada pade oz. ne nadaljuje z delom tudi po volitvah.

Zakaj?

Zato, da lahko plešejo še naprej. Veste, kaj je bil prvi ukrep Golobove vlade na področju zdravstva? Odprava nabav v zdravstvu po referenčnih cenah, ki jih je z veliko muko vpeljala prav Janševa vlada.

Jesenski referendumi

Izvolitev Nataše Pirc Musar, kljub premoženjski hobotnici tranzicijske privatizacije, proti Anžetu Logarju, politiku, ki ima verjetno najboljši možen pedigre trenutno v politiki, bi morala sredino desno resno skrbeti. Potrebno bo vložiti precej več denarja v PR in marketing za zmage v prihodnje. Sicer ne bo nič.

Tudi jesenski trije referendumi, o rtv, o vladi in o dolgotrajni oskrbi, so zgolj potrdili tezo z začetka tega pisanja. Majčke z revolucionarnimi napisi, pamfleti in transparenti ter kamere so bile npr. pred RTV prej, preden se je na RTV sploh karkoli zgodilo. Zanimivo, kajne. 

Če pustim dolgotrajno oskrbo, ko so za odlog uveljavitve zakona zaradi nejasnosti glasovali celo tisti, ki se jih to neposredno tiče, je RTV očitno potrebno obglaviti za vsako ceno. Kljub temu, da je velika verjetnost, da bo zakon kot tak padel na Ustavnem sodišču.

Če ne bo padel, tudi prav. Vendar bo potem v prihodnje vsaka naslednja vlada po nujnem postopku zamenjala vodstvo RTV. Konec koncev, saj bo to ustavno dopustno.

Tako, kot se menja direktorje policije in obveščevalnih služb, se bo očitno potem menjalo tudi šefa, po novem, nacionalnega trobila. Trobila, saj neodvisna medijska hiša po takšnem načinu menjave vodstva biti več ne more. 

Spopadanje z draginjo na način, da nam ministrica za kmetijstvo s TV ekranov zatrjuje, da je povprečna cena košarice izdelkov vedno cenejša, hkrati pa imamo 10% inflacijo v državi, meji naravnost na komedijo. Saj greste kdaj tudi sami v trgovino, kajne? Se vam zdi, da se karkoli res ceni?

Ali ministrica nima pojma, slovenski vladni ekonomisti nimajo pojma ali pa se nekdo v vladi preprosto dela norca iz ljudi. Izberite, kar vam ljubše. 

Kam nas to vodi v letu 2023?

Verjetno bo kmalu na sporedu rekostrukcija vlade. Ne zgolj popolnitev izpraznjenega mesta Tatjane Bobnar na notranjem ministrstvu. Spopad dveh frakcij med golobisti namreč pridobiva svoj zagon. 

Janša se je modro umaknil v ozadje, formiranje nove mestne stranke na desni sredini je še daleč predvsem zaradi financ, največja izvenparlamentarna igralca, SLS in Naša Dežela, pa potrebujeta svoj čas za konsolidacijo po lokalnih volitvah. 

Zunanjega sovražnika golobisti tako trenutno nimajo. To pomeni, da bo spopad toliko bolj očiten. Tiste sprotne aferice in bombice, ki jih bodo malo lansirali necenzurirani za eno frakcijo in dnevnik radijci za drugo, bomo že preživeli.

Problem omenjenih necenzuriranih in radijskih golobjih aktivistov je v tem, da v svojem primitivizmu radi pozabljajo, da bomo še dolgo živeli skupaj in da nihalo slej ko prej pride tudi na drugo stran. Da napadi ad hominem terjajo recipročno pomiritev oz. maščevanje.

Precej bolj verjetna je rekonstrukcija vrha vlade, mogoče celo menjava samega Goloba. Novo ime torej, ki bo inštalirano kljub odpiranju zasilnega padala Roberta Goloba z ev. povezavo Gibanja Svobode z NSi. 

Kako bo ustavna presoja Zakona o dohodnini, ki sta jo skupaj vložili SDS in NSi, vplivala na topografijo političnega prostora, bomo še videli.

Po besedah finančnega ministra Boštjančiča, da je presenečen nad tako reakcijo (predvsem uporu interesnih združenj delodajalcev, obrtnikov itd.), pa za Golobovo vlado to ne kaže na nič dobrega.  

V letu 2023 se bodo stvari odvijale hitro

Menim, da se bodo stvari v letu 2023 odvijale zelo hitro in verjetno tudi precej brutalno. Najprej stavka zdravnikov, slej ko prej pa se bodo iz antijanša Potemkinove vasi zbudili tudi policisti in prosvetniki, pa še kdo.  

Razen kadrovanja “naših” vsepovsod in skoraj milijardo evrov čez noč dokapitalizacij za energetska podjetja, Golob do danes nima prav veliko za pokazati. Po sedmih mesecih vladanja! 

Glede na brbotanje pod njegovim načinom vladanja, predvsem pa njegovo vehementno obnašanje, ko so za vse krivi drugi in ko ga novinarji ter javnost serijsko ne razume, se to prav dobro zanj ne more končati.

Vodenje države ni enako vodenju podjetja, še posebej ne državnega monopolista v praktično zasebni lasti, kjer je nad tvojimi odločitvami samo modro nebo.  

Žal moram ob tem zapisati, da bomo takšno nezainteresiranost in lahkovernost volilnega telesa vsi drago plačali. Dvig davkov se že dogaja, draginja pritiska, ukrepi so pa … meh.

Po napovedih svetovnih ekonomskih analitikov v letu 2023 vstopamo v težke čase. Upam, da tudi Golobova vlada sprejme kakšen blagodejen ukrep za tiste, ki nismo zaposleni v javnem sektorju.

Za Janševo vlado vem, da je to storila. Rešila turizem z boni, pomagala malim podjetjem in posameznikom s plačilom prispevkov, nadomestili za čakanje itd.

Še enkrat, držim pesti.

V letu 2022 pa so se zgodile tudi nekatere res lepe stvari

Za konec pa želim posebej omeniti, da so se v letu 2022 zgodile tudi nekatere zelo lepe stvari. Ena zame lepših in bolj zanimivih je zagotovo zagon medijskega projekta Portal24, v katerega sem aktivno vključen. 

Gre za medijsko platformo, kjer ta trenutek berete to kolumno.

Ekipa, ki to vse skupaj ustvarja, je naravnost izjemna in človeku vzame dih. Od uredništva, tehničnega osebja do zunanjih sodelavcev in izjemnih kolumnistk in kolumnistov.

Držimo se načela, da je novica zgolj novica, ne glede s katerega političnega pola prihaja. Mnenja o novicah in vesteh so rezervirana za druge rubrike (komentar, kolumna …). Rezultati obiskanosti potrjujejo pravilnost takšnega pristopa in na njem bomo vztrajali tudi v prihodnje. 

V imenu celotne ekipe Portal24 sem vam res hvaležen. Najprej za podporo, ki nam jo izkazujete z obiskom, branjem, komentarji in deljenjem objavljenih prispevkov.

Nato pa tudi za občutek, da skupaj z vašo pomočjo prispevamo svoj delež k večji informiranosti in transparentnosti slovenske družbe.

Predvsem k močnejšemu zavedanju, da je ta država tudi moja, tvoja, naša, skupna.

Hvala vam.

Srečno, zdravo in uspešno Novo leto 2023 vam želim!

Edvard Kadič, glavni in odgovorni urednik Portal24