Leto 2023 rekordno za obnovljivo energijo in baterije

Foto: Freepikenergija, viri energije Freepik

Leto 2023 rekordno za obnovljivo energijo in baterije

Leto 2023 je bilo za obnovljivo energijo izjemno, saj smo priča rekordni proizvodnji sončne energije in izjemnemu napredku v proizvodnji baterij. Pod vodstvom nove sončne energije je svet v letu 2023 dosegel nepredstavljive hitrosti pri povečevanju obnovljive energije, kar kaže na obetaven trend za prihodnost.

Sončna energija je postala zvezda leta, pri čemer so Kitajska, Evropa in ZDA postavile rekorde v namestitvi sončnih naprav. Kitajska se ponaša z največjo rastjo, ki sega od 180 do 230 gigavatov, odvisno od uspešnosti projektov do konca leta. Evropa je dodala 58 gigavatov, kar predstavlja impresivno 40-odstotno rast v primerjavi z letom 2022.

Cene sončnih panelov so v Evropi v obdobju med decembrom 2022 in novembrom 2023 dramatično padle, in sicer 40 do 53 odstotkov. Slednje je prispevalo k temu, da je sončna energija postala najcenejša oblika električne energije v večini držav. “Zlasti v Evropi se je uvedba povečala z neverjetno hitrostjo,” pravi Michael Taylor, višji analitik pri Mednarodni agenciji za obnovljivo energijo (IRENA).

Sončna energija

Glede na napovedi bo sončna energija po skupni zmogljivosti po vsem svetu kmalu presegla hidroenergijo. Vodna energija bo sicer še vedno prevladujoča v proizvodnji električne energije, saj deluje neprekinjeno 24 ur na dan. Kalifornija v ZDA še vedno vodi v proizvodnji sončne energije, sledijo ji Teksas, Florida, Severna Karolina in Arizona. Državne in zvezne spodbude pri spodbujanju rasti medtem še vedno igrajo ključno vlogo.

Vendar pa sončna energija ni edina junakinja tega leta. Tudi proizvodnja vetrne energije se je izjemno povečala. Do konca leta 2023 se bo svet opremil z dovolj vetrne energije, da bo napajal skoraj 80 milijonov domov, kar predstavlja rekordno leto za to obliko energije. Kitajska je znova prevladovala, pri čemer je večina rasti prišla iz tega trga, vendar so tudi Nemčija in Indija pospešile izdajanje dovoljenj za vetrne elektrarne na kopnem.

Kratkoročni izzivi

Kljub uspehu pa so se pojavili kratkoročni izzivi, kot so visoka inflacija, naraščajoče obrestne mere in višji stroški gradbenih materialov, kar je povzročilo zamude in spremembe v načrtih nekaterih projektov. Kljub temu industrija čiste energije v ZDA optimistično gleda naprej in načrtuje dodajanje novih zmogljivosti za oskrbo milijonov domov.

Poleg tega je bilo leto 2023 ključno tudi za razvoj baterij, saj se je globalni trend električnih vozil pospešil. V ZDA je bilo letos vloženih več kot 43,4 milijarde dolarjev v proizvodnjo in recikliranje baterij, kar je delno rezultat zakona o zmanjševanju inflacije. Kljub temu pa Kitajska še vedno prevladuje z velikim številom gigatovarn za proizvodnjo baterij.

Strokovnjaki poudarjajo, da se industrija baterij trudi zmanjšati odvisnost od škodljivih materialov ter izboljšati trajnost komponent. Poleg tega so stroški surovin, kot je litij, padli, kar pripomore k širši dostopnosti električnih vozil. Industrija recikliranja baterij se tudi razvija, kar je ključno za trajnostno uporabo baterij.

Čeprav so se pojavile nekatere težave in izzivi, ostajajo strokovnjaki optimistični glede nadaljnje rasti obnovljive energije in baterijske tehnologije po vsem svetu. Leto 2023 je tako postalo ključno prelomnico v prizadevanjih za prehod na čistejšo in bolj trajnostno energetsko prihodnost.

vir; Foto: Freepik; Portal24