Letos so predstavili 131 novih modelov avtomobilov

V letu 2022 se je na trgu pojavilo 131 novih modelov avtomobilov. To je število popolnoma novih modelov in ne vključuje prenovljenih modelov, preimenovanih izdelkov ali konceptov.

Prevlada kitajskih znamk

Od omenjene količine je kar 67 novih avtomobilov prispelo iz Kitajske s povprečno okoli petimi novimi modeli na mesec. Absolutno najagilnejši proizvajalec je bil SAIC z desetimi novimi modeli, sledita Geely z osmimi in Great Wall s šestimi novimi modeli. 

Če sledimo posameznim znamkam, je letošnja rekorderka Toyota z osmimi povsem novimi modeli. Sledita ji Honda s sedmimi in Chevrolet s petimi novimi modeli. Med znanimi znamkami so se med najboljših 10 uvrstili Volkswagen s štirimi ter BMW in Ford s po tremi novimi modeli. 

Glede na koncern, ima Toyota pri Lexusu in Daihatsuju največ novih modelov, skupaj 11, sledita ji že omenjeni SAIC in General Motors ter Stellantis in VW Group s po šestimi premiernimi izdelki. 

Prevladujejo terenci

Od skupnega števila novih modelov jih kar 67 spada v SUV segment, kar predstavlja 51-odstotni delež. Zaradi velikega povpraševanja na Kitajskem so limuzine s 23 novimi modeli ostale na visokem drugem mestu.

Nekoliko presenetljivo je skoraj propadli razred enoprostorcev v Evropi letos doživel kar 16 premier. Predstavljenih je bilo še osem mestnih modelov, sedem pickupov, šest kompaktnih in štirje športni avtomobili. 

Vir Foto: splet

By A.K.

Komentar: