V Sloveniji so pristojni v prvi polovici leta zabeležili 8200 nezakonitih prehodov meje. Med  njimi je največ državljanov Afganistana, Bangladeša in Pakistana.

Na Policiji so pri tem izpostavili, da kljub porastu nedovoljenih prehodov višje stopnje splošne kriminalitete, katerih osumljenci bi bili tujci niso beležili. Na Ministrstvu za notranje zadeve pripravljajo celovito migracijsko strategijo. Migracijska strategija bo temeljila na varovanju človekovih pravic, sledila bo načelom varne, solidarne in vključujoče družbe.

Predstavnik sektorja mejne policije Tomaž Pavček je pojasnil: “V Sloveniji smo v prvi polovici leta zabeležili nekaj več kot 8200 nezakonitih prehodov meje. Gre za 80-odstotni porast v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, a hkrati manj kot 10-odstotni porast v primerjavi z letoma 2019 in 2020.” 

“Pri nezakonitih prehodih so aktivne tudi kriminalne združbe in posamezniki, ki tujcem pomagajo pri prestopanju države meje,” je pravi Pavček in dodaja, da so letos zaradi suma tihotapljenja ljudi prijeli 130 posameznikov iz 30 različnih držav, največ med njimi je državljanov Srbije. 90 odstotkov tujcev, ki so mejo prečkali nedovoljeno, je izrazilo namero za mednarodno zaščito, zaradi česar so tujce odpeljali v azilni dom. Pavček je povedal, da je azilni dom po nekaj dneh večina zapustila in odšla v ciljne države.

Na ministrstvu si prizadevajo za migracije, ki bodo varne in urejene. 

Slovenska vojska je do danes odstranila dober kilometer žičnate ograje. Z odstranjevanjem so začeli pred 11 dnevi. Policisti pravijo, da na teh mestih povečanja ilegalnih migracij ne pričakujejo. 

Foto: AA