Levica Ljubljanski ŠOU obtožila netransparentnega ravnanja s sredstvi

ŠOU [Foto: Zajem zaslona YT]

Levica Ljubljanski ŠOU obtožila netransparentnega ravnanja s sredstvi

Na seji študentskega zbora Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani je bila glavna tema obravnava decembrskega poročila računskega sodišča. Poročilo razkriva, da je ŠOU v letih 2020 in 2021 ravnal netransparentno z javnimi sredstvi, pri čemer je bilo ugotovljeno nenamensko porabljanje več kot 1,1 milijona evrov.

V politični stranki Levica, ki je zadevo podrobno spremljala, so izrazili zaskrbljenost in ogorčenje nad obstruiranjem in preprečevanjem snemanj sej, ki bi lahko pripomogle k večji transparentnosti delovanja ŠOU. Stranka Levica poziva k odstopu direktorja in zahteva, da ŠOU omogoči javni prenos seje, s čimer bi javnost lahko dobila vpogled v razsežnosti zapravljanja sredstev.

ŠOU je po poročilu v letu 2020 porabil 500 tisoč evrov, v letu 2021 pa 700 tisoč evrov za projekte, ki niso bili niti načrtovani niti primerno dokumentirani. Poleg tega je bil velik del sredstev namenjen zavodom, v katerih prevladujejo bivši funkcionarji političnih strank Modrih in Povezanih, brez ustreznega nadzora nad porabo teh sredstev.

Levica opozarja, da takšne prakse niso novost v slovenskem prostoru, saj slovenska javnost že desetletja posluša o finančnih mahinacijah in odtekanju denarja za zasebne namene v vodstvenih strukturah študentskih organizacij. Ta problematika se pojavlja ne le v Ljubljani, ampak tudi v drugih univerzitetnih mestih, kot so Maribor in Primorska.

Levica trdi, da poročilo računskega sodišča potrjuje njihove dolgoletne opozorilne znake o neprimernosti vodstvene garniture Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, na čelu z direktorjem Andrejem Klasincem. Po njihovih navedbah je Klasinc v letu 2020 prejemal mesečno plačo v višini 5.250 evrov bruto preko aneksov, kar presega zakonsko dovoljeni dvakratnik povprečne plače v Sloveniji.

ŠOU ostro zavrača vse obtožbe

V odgovoru ŠOU v Ljubljani so izpostavili, da obtožbe razumejo kot strategijo pred prihajajočimi študentskimi volitvami. Poudarili so, da spoštujejo vsa priporočila in odločitve pristojnih organov, implementirajo jih v svoje akte, ter aktivno spodbujajo sodelovanje in nadzor študentske skupnosti in širše javnosti. Prav tako poudarjajo, da snemajo seje in omogočajo dostop do posnetkov, kar Levica trdi, da ni res.

ŠOU ostro zavrača vse obtožbe o nepravilnostih v zvezi z direktorjem Klasincem, zagovarjajo njegov položaj z argumentom, da uživa podporo študentskega zbora in študentov, ki so ga tudi izvolili. V zaključnem sporočilu so izrazili stališče, da Levica svojo energijo usmeri v druge državne zadeve in naj ŠOU pusti, da deluje kot nestrankarska organizacija, ki zastopa interese študentov brez političnih pritiskov.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona