Levica poziva k zakonski prepovedi nacifašističnih simbolov

ByMiha Kovač

12. junija, 2024 , ,
Matej Tašner Vatovec [Foto: www.Levica.si]

Levica poziva k zakonski prepovedi nacifašističnih simbolov

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je vlado pozval k pripravi spremembe kazenskega zakonika, po kateri bo uporaba nacifašističnih simbolov kaznivo dejanje. “Desni ekstremizem je nesprejemljiv,” je poudaril Vatovec, ob tem pa izpostavil, da je potrebno narediti vse, da to ne postane “nova normalnost”, ampak nekaj, kar je treba najostreje obsoditi in preprečiti.

Vatovec je spomnil, da je pobudo za vpis prepovedi nacifašističnih simbolov že leta 2018 predlagala Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. “Čas je, da jo uresničimo,” je dejal.

Vatovec je predlagal, naj vlada prek ministrstva za notranje zadeve nemudoma postavi jasnejše in omejujoče usmeritve glede obravnavanja in omogočanja shodov skupin, ki odkrito izražajo poveličevanje nacifašizma in katerih namen je javno spodbujanje ter razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Prav tako je pozval ministrstvo za pravosodje, naj takoj začne s posodobitvijo kazenskega zakonika, ki bo jasno opredelil in prepovedal uporabo nacifašističnih simbolov kot kaznivo dejanje.

Petkov incident

Pobuda je sledila petkovemu incidentu, ko je v središču Ljubljane na predvečer volilnega molka skupina približno 50 zamaskirancev, imenovana Slovenska obrambna straža, skandirala protimigrantske in neonacistične parole ter prižgala bakle. Na shodu je bil viden tudi simbol smrtne glave (t. i. totenkopf), uradni znak enote nacističnega SS-a, odgovorne za upravljanje koncentracijskih taborišč.

Levica pričakuje, da bo policija skupino ovadila zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti ter v prihodnje preprečila tovrstne shode, saj presegajo ustavno pravico do javnega zbiranja in zborovanja. Vatovec je spomnil tudi na februarsko odločitev ustavnega sodišča, ki je potrdila nedopustnost obujanja nacističnih idej in spodbujanja sovraštva, vključno z gesto nacističnega pozdrava in razkazovanjem nacističnih simbolov.

“Slovenija je varna država, kjer vlada vladavina prava. Za zagotavljanje varnosti imamo vzpostavljene ustrezne mehanizme in institucije, ki delujejo dobro. Ne potrebujemo samooklicanih skupin, ki jo bodo varovale, še najmanj, če to počnejo v imenu ksenofobije, rasizma in nacionalizma,” je zaključil Vatovec.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: www.Levica.si