LG za letos pričakuje manjše povpraševanje po električnih vozilih

Foto: Freepik

LG za letos pričakuje manjše povpraševanje po električnih vozilih

Južnokorejski proizvajalec baterij LG Energy Solution (LGES) je za letos napovedal manjšo rast prodaje baterij za električna vozila (EV) na svetovnem trgu. Razlog za to napoved je pričakovana upočasnitev na severnoameriškem trgu, ki ima ključno vlogo pri njihovem poslovanju.

Dobavitelj avtomobilskih proizvajalcev, med katerimi so Teslo, General Motors in Volkswagen, je v zadnjem četrtletju objavil impresiven dobiček iz poslovanja v višini 338 milijard vonov (252 milijonov dolarjev). To predstavlja kar 43-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta. Kljub temu pa se je prodaja baterij v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci več kot prepolovila, predvsem zaradi šibkega povpraševanja po električnih vozilih v Evropi.

V zadnjem četrtletju je prihodek podjetja upadel za 6,3 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta, kar je rezultat poslovnih rezultatov, objavljenih v petek. Prihodek je zdrsnil na osem bilijonov vonov.

Nižanje cen

LGES je v izjavi izrazil prepričanje, da bo globalni trg električnih vozil letos rasel po stopnji okoli 25 odstotkov, pri čemer bo severnoameriški trg predstavljal pomemben del te rasti, s pričakovanim povečanjem od 30 do največ 35 odstotkov. Vendar pa opozarjajo, da bo povpraševanje po električnih vozilih in cene baterij začasno padlo. Proizvajalci vozil namreč agresivno znižujejo cene in napovedujejo cenovno ugodnejše modele.

Podjetje prav tako opozarja na nadaljnje padanje cen kovin, kar naj bi zmanjšalo stroške proizvodnje baterij in spodbudilo proizvajalce vozil, da povečajo svoje zaloge. Kljub temu pa obstajajo tudi dejavniki tveganja za letošnje poslovanje, vključno z morebitnimi spremembami v načrtih avtomobilskih proizvajalcev glede prehoda na električna vozila, rastočo konkurenco v Evropi ter politično negotovostjo, ki jo povzročajo predsedniške volitve v ZDA ob koncu leta.

Napovedi LG Energy Solution sledijo nedavnemu opozorilu podjetja Tesla, ki je prav tako pričakuje upočasnitev prodaje električnih vozil letos… o tem smo poročali tukaj. Podobno poslabšanje tržnih razmer za EV je nakazal tudi Hyundai Motor. LGES načrtuje približno petodstotno rast prihodkov za letošnje leto ter kapitalske izdatke, ki bodo večinoma na ravni lanskih 10,9 bilijona vonov.

vir; Foto: Freepik; Portal24