Libertarci na nacionalni konvenciji izžvižgali Trumpa

Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

Libertarci na nacionalni konvenciji izžvižgali Trumpa

Predsedniški kandidat Donald Trump se je v soboto zvečer na Libertarski nacionalni konvenciji soočil z glasnim nasprotovanjem. Mnogi udeleženci so ga izžvižgali in zmerjali, kar je velika sprememba v primerjavi s podporo, ki jo običajno prejema na svojih zborovanjih.

Libertarci, znani po svojih prepričanjih o omejeni vladi in svobodi posameznika, so Trumpa, republikanca, kritizirali zaradi njegove vloge pri hitrem razvoju cepiva proti COVID-19 ter pomanjkanja ukrepov za zaustavitev omejitev javnega zdravja za necepljene med pandemijo. Ko je Trump stopil na oder, so ga ljudje pozdravili z glasni žvižgi in norčevanja, medtem ko ga je manjša skupina njegovih podpornikov spodbujala.

Povsem pred njegovim prihodom je eden izmed članov Libertarne stranke zavpil: “Donald Trump bi moral prejeti naboj!” Trumpova kampanja se ni odzvala na prošnjo za komentar o sovražnem sprejemu.

Trump, ki je bil predsednik med letoma 2017 in 2021, je takoj po začetku govora omenil 88 kaznivih dejanj, s katerimi se sooča v štirih zveznih in državnih pregonih. “Če ne bi bil libertarec, sem zdaj,” je izjavil. Administracijo predsednika Joeja Bidna in demokrate je obtožil kot del “vzpona levičarskega fašizma”.

Poziv k sodelovanju

Libertarce, ki imajo več skupnega z republikanskimi političnimi stališči kot demokrati je poskušal osvojiti glede vprašanj, kot so davki in velikost vlade. Dodal je: “Ne bi se smeli boriti drug z drugim.” Pozval jih je k sodelovanju, da bi premagali Bidna, kar je naletelo na mešane odzive, saj so mnogi v množici nasprotovali Bidnu in njegovi administraciji.

Libertarci so na volitvah leta 2020 zbrali le 1,2 odstotka nacionalnih glasov, kar je približno 1,8 milijona glasov. Vendar bi lahko novembrske volitve odločile le nekaj deset tisoč glasov v nekaj ključnih državah, zato si Trump prizadeva pridobiti podporo libertarcev.

Trumpov nastop na libertarnem srečanju, kar je nenavadno za republikanskega kandidata, kaže, kako resno jemlje grožnjo kandidata tretje stranke Roberta F. Kennedyja mlajšega, ki že dolgo nasprotuje cepivom in obveznim cepljenjem. Kennedy je spregovoril na konvenciji dan prej, kar je dodatno zaostrilo rivalstvo med njima.

Kritika Kennedyja,

Trump je stopnjeval kritiko Kennedyja, ki kandidira kot neodvisni kandidat, pred kratkim ga je označil za “lažnega” zagovornika cepljenja. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo Kennedy odvzel glasove tako Trumpu kot Bidnu, vendar še ni jasno, kateremu izmed kandidatov bo njegova kandidatura bolj škodovala.

Organizatorji libertarne stranke so povedali, da je bil tudi Biden povabljen, da spregovori na konvenciji, vendar se je ni udeležil. “Libertarna stranka lahko veliko spremeni. Če se združimo, bomo neustavljivi,” je dejal Trump ob mešanici aplavza in posmeha.

Trump je rekel, da je “libertarec, ne da bi to sploh poskušal biti”, in da bi ga morala podpreti Libertarna stranka, kar je znova sprožilo žvižge in norčevanja. Obljubil je, da bo v svoj kabinet postavil libertarca, če zmaga na volitvah, kar je naletelo na vzklike “sranje!”

Največji aplavz je Trump prejel za obljubo, da bo omilil kazen Rossu Ulbrichtu, ki prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi ustvarjanja in upravljanja spletnega mesta Silk Road. Libertarci menijo, da Ulbrichtova kazen predstavlja vladno in sodno prekoračitev. Trump je obljubil, da bo, če bo ponovno izvoljen, Ulbrichtu omilil kazen.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore