Libija: Uničujoče neurje razkrilo globoko razdeljenost in kaos

Libija se sooča s tragičnimi posledicami po uničujočem neurju, ki je terjalo na tisoče življenj, mnogi pa so še vedno pogrešani. To katastrofo še dodatno potencira že obstoječ dolgoletni kaos in razdeljenost države. Najbolj prizadeto območje je vzhodno pristaniško mesto Derna. Popustitev dveh jezov je tam povzročila uničenje velikih zgradb ob reki, prevrnjene avtomobile in mnogo trupel, pokritih z odejami, ki čakajo na pokop

Oblasti so sporočile, da je bilo uničenih 25 odstotkov mesta, vendar prebivalstvo ni bilo obveščeno z opozorilnim sistemom, niti ni bilo načrta evakuacije. Edini znak nevarnosti je bil grmeč zvok pokanja jezov. Ta tragedija osvetljuje že dolgo obstoječo razdeljenost v državi, ki jo že od arabske pomladi leta 2011 razdirajo konkurenčne administracije in spopadi milic.

Premier Abdul Hamid Dbeibah vodi mednarodno priznano vlado v Tripoliju, medtem ko Osama Hamad vodi vzhodno upravo v Bengaziju s podporo vojaškega poveljnika Khalife Haftarja. Kljub obljubam o sodelovanju skoraj ni sodelovanja med tema dvema subjektoma. Poskusi združitve, vključno z načrtovanimi volitvami leta 2021, so bili neuspešni, kar je ohranilo delitve.

Derna, nekoč znana po belih hišah, palmovih vrtovih in kulturni sceni, je po strmoglavljenju Gadafija zapadla v kaos. Postala je središče skrajnih skupin, prenašala egiptovske zračne napade in obleganja sil, zvestih Haftarju. Reuters poroča, da je na stotine družin zbežalo v zahodno Libijo v strahu pred preganjanjem, potem ko so jih obtožili podpiranja islamistov.

Katastrofa

Hitchem Abu Chikouat, minister za civilno letalstvo, je za Reuters dejal: “Katastrofa. Trupla ležijo povsod – v morju, v dolinah, pod zgradbami.” Združeni narodi so sporočili, da so humanitarne razmere v Derni zaskrbljujoče. Desetine civilistov nima dostopa do hrane, vode in zdravstvenega varstva.

Katastrofo so poslabšali nedavni protesti po vsej državi, ki so sledili razkritju tajnega srečanja med libijskim in izraelskim zunanjim ministrom. Slednje je privedlo do pozivov k odstopu premierja Dbeibaha. Poleg tega so spopadi med rivalskimi milicami v prestolnici avgusta povzročili izgubo najmanj 45 življenj.

Libija je postala ključna tranzitna točka za migrante, ki iščejo zatočišče v Evropi, pri čemer jih izkoriščajo milice in trgovci z ljudmi. Leta vojne in pomanjkanje centralne vlade so državo pustila z razpadajočo infrastrukturo. Libija je zaradi slednjega izjemno ranljiva za intenzivne učinke podnebnih sprememb, kar je najbolj občutila Derna.

Foto: WxNB/X

Portal24